Σάββατο, Ιανουαρίου 01, 2011

Άλμα έξω από την Φθορά

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά!
Είναι μια παρέα εκεί στις Ανιχνεύσεις, που δεν παύει να σ' αποζητά.
Άπι(α)στη

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι βρε Μιράζ, ανησυχούσαμε τόσο καιρό !! Εμένα πάντως μου έλλειψες από τις "Ανιχνεύσεις".Κάνε μια βόλτα από 'κει για να σε δούμε και να χαρούμε. Τους έλεγα συνέχεια ότι λείπεις και απ'τα μπλόγκ σου και κάποιος έκανε μια βόλτα από 'δω για χάρη μου και μου σφύριξε ότι επέστρεψες. Άντε, τώρα να δεις τι τσακωμούς θα κάνουμε......!

"Βλαξ"

Ανώνυμος είπε...

Και για του λόγου το αληθές, Μιράζ, δες :

http://www.anixneuseis.gr/?p=8311&cpage=6#comment-77906

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη αναφορά, είχα κάνει και αρκετά παλιότερες.

Ανώνυμος είπε...

Άντε Μιράζ, επειδή κάνεις τον δύσκολο προκειμένου ν'απαντήσεις δες εδώ που σε βρήκε η......... "Απι(α)στούλη" (κατά το Νικολούλη), για χάρη μου.

http://www.anixneuseis.gr/?p=8311&cpage=6#comment-77948

Άντε τρεις προσπάθειες έκανα........γίνε Υπεράνθρωπος και κάνε μας τη χάρη να μας επισκεφθείς στο ταπεινό μπλογκ των Ανιχνεύσεων. Εντάξει, δε λέω, θα είχες βαρεθεί, αλλά δεν έχεις την περιέργεια τουλάχιστο να δεις την εξέλιξη ;; Ως γνωστόν, η φύση δεν εξελίσσεται πάντα προς το καλύτερο...

ΦΑΝΤΙ είπε...

Καλή χρονιά "Βλάξ". Έχω χαθεί γιατί από την μια κάτι προσωπικές υποχρεώσεις από την άλλη το διάβασμα πολύ ενδιαφέροντων βιβλίων μου έχουν αποροφήσει τον περισσότερο χρόνο.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου. Με τιμά ιδιαίτερα!

Ανώνυμος είπε...

Α, εντάξει τότε , αφού είσαι καλά, δεν επιμένω. Ξέκοψες πάντως κάπως απότομα. Κι΄εγώ δεν πολυεμφανίζομαι πια,καμμιά βόλτα που και που για να κόβω κίνηση. Ενδιαφέρον θα ήταν να μας εξέθετες τα συμπεράσματά σου μετά το διάβασμα. Εγώ πάντως αποστασιοποιούμαι απ'όλα. Όλα μοιάζουν σαν μια μεγάλη φαρσοκωμωδία.

"Bλαξ"

ΦΑΝΤΙ είπε...

Το διάβασμα δεν σταματά ποτέ. Επίσης οργανώνω εδω και ένα εξάμηνο και μια Λέσχη Οικολογικού βιβλίου, στείλε email αν θες να σε ενημερώσω. Βιβλία που έχουμε διαβάσει - συζητήσει είναι "Κατάρευση" & "3ος Χιμπατζής"-Jared Diamond, "Οικολογική Νοημοσύνη","Ο Συμβιωτικός πλανήτης", κα

Tώρα τελευταία έχω διαβάσει Baudrillard που με επηρέασε αρκετά. Αν βρω χρόνο ίσως αναρτήσω κάτι εδω πέρα.

Κάτι σαν αποστασιοποίηση αισθάνομαι κι εγω πολλές φορές. Ζούμε στην εποχή της προσωμοίωσης (simulation) σε μεγάλο βαθμό όπως λέει και ο πρόσφατα θανόν σύχρονος γάλλος φιλόσοφος. Ίσως αυτό να εννοείς με το "φαρσοκωμωδία". Οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν όλες πεθάνει και αυτό που έχει αναπτυχθεί στην θέση τους, είναι η συνεχής παραγωγή νέων, δηλαδή εφήμερων ειδήσεων. Η ιστορία έχει αντικατασταθεί από τα ΜΜΕ και τώρα μάλιστα χάρις στα σόσιαλ μέντια όπου ο καθένας από εμάς έγινε παραγωγός νέων, κάτι που ήταν αναγκαίο εξαιτίας της παθητικότητας απένανατι στο δίκτυο της προσωμοίωσης, θα παιχτεί και το τελευταίο δράμα πριν την επάνοδο της ιστορίας στο προσκύνιο ... Τα γράφω λίγο μπερδεμένα, θέλει ανάπυτξη. Ίσως το κάνω κάποια στιγμή, είναι ένα θέμα που αξίζει, θα έχει άλλωστε τουλάχιστον ένα σπουδαίο και πολύ συμπαθή μου αναγνώστη!

Ανώνυμος είπε...

Μιράζ, ναι, αυτό που εννοώ εκφράζεται αρκετά καλά απ'αυτό που λες στο 11:46 πμ «Οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν όλες πεθάνει και αυτό που έχει αναπτυχθεί στην θέση τους, είναι η συνεχής παραγωγή νέων, δηλαδή εφήμερων ειδήσεων.»
Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν αντιλαμβάνεσαι ότι έστω αυτά που λέγονται δεν αντιστοιχούν απαραίτητα στις πραγματικές προθέσεις εκείνου που τα λέει. Δηλαδή το ότι λέμε κάποια πράγματα φαινομενικά σωστά δεν σημαίνει ότι και τα εννοούμε οπότε είναι δώρον άδωρον το λέγειν και το σκέπτεσθαι ακόμα.

Ομολογώ ότι νιώθω πως πρέπει να κρατάω αποστάσεις από κάθε οργανωμένο κίνημα γιατί σε κανένα δεν έχω εμπιστοσύνη, ούτε καν των οικολόγων. Η υποκρισία και το θέατρο βρίσκονται παντού. Δεν είμαι σε φάση διαβάσματος αλλά μυρηκασμού και τακτοποίησης των όσων έχω ήδη διαβάσει. Δεν θα έμπαινα στον κόπο τώρα να διαβάσω τώρα τα βιβλία που προτείνεις, αλλά θα μ'ενδιέφερε μια περίληψη της γενικής ιδέας έτσι όπως εσύ την έχεις επεξεργαστεί και προσλάβει. Κάνε τον κόπο κάποια στιγμή ν'αναρτήσεις κάτι σχετικό στο μπλόγκ σου και να δεις που θα εμφανιστούν κι'άλλοι όπως ο ασπίκιος να το «ζωντανέψουν».

Άσε να σου πω και τα δικά μου βάσανα. Από 'κει στις Ανιχνεύσεις,
έχει εμφανιστεί ένας καθηγητής ο Ίων που μου τα χώνει πολύ άσχημα και είμαι ανυπεράσπιστος. Τον έχω απειλήσει ότι όπου να 'ναι θα εμφανιστεί ο φίλος μου ο Μιράζ για να τον "συγυρίσει" αλλά αυτός απτόητος. Μοιάζει σε πολλά με σένα, θαυμασμός της αρχαίας σοφίας (ιδίως τραγωδίας), αναζητητής του υπερανθρώπου, φανατικός αντίχριστος και έχει ένα ιδιάζον ενδιαφέρον για τη σχέση των φύλων ως παράγοντα καθορισμού των ιστορικών εξελίξεων, αλλά διαφέρετε και σε πολλά ακόμη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να πει, και περίμενα τη συμβολή σου σαν τη σαχάρα που περιμένει τη βροχή. Α, είναι και οπαδός των άγριων ενστίκτων, ως πιο "ἁληθινών" εκφράσεων της ύπαρξης. Ξέρω κι'εγώ τι θέλει να πει ;; Έχει και μας πιλατεύει μήνες τώρα από τότε που έφυγες, μέχρι που σκέφτηκα ότι είναι το άλτερ έγκο σου κάποια στιγμή........... Ίσως να μπορείς να μας τον ερμηνεύσεις καλύτερα.

"Βλαξ"

Ανώνυμος είπε...

Nα, Μιραζ, από το τρέχον θέμα των Ανιχνεύσεων τι γράφει ο Ίων :

"στην οποία (ενν. εκπομπή) να προσκληθούν ο Ασκητής και ένας ασκητής
μόνο

βλαξ κάνεις κάποιες προσπάθειες
πρόσεξε μην ξανακυλήσεις
είσαι υπό παρακολούθηση"


Και από την προ-προηγούμενη εκπομπή "Τα Ελληνοτουρκικά κλπ" όπου ο διάλογος συνεχίζεται στα παρασκήνια (όπως γινόταν και παλιά) γράφει πάλι στο 639 ο σερ Ίων :

«χαφιέδες και πρεζήκηδες και ταξικά κωθώνια

πως θα βρούμε το δρόμο
ανάμεσα
στο έλα να σου πω τι θα λές
που απευθύνει ο εξαρχείου στο θηλυκό
του ανθρώπου

και την πρόσκληση για κουβεντούλα
που απευθύνει ο άφαντος στο κουτό

πως συζητούν άνδρες και γυναίκες;

μα είναι ποτέ δυνατόν;
πως πέρασε απ’ το μυαλό σας;

τέτοια καταστροφή ανεπανόρθωτη
σας έχουν κάνει
για να υπηρετήσετε τον κόσμο των Αριθμών
που πιστεύετε πιά ότι
η Γυναίκα και ο Άνδρας
μπορούν να συζητήσουν;

τι να συζητήσουν;
τους όρους της εκεχειρίας
τους όρους της παράδοσης
του αφοπλισμού
τί;

κι όμως κάνουν ότι συζητούν


ο Λόγος
θεός βεβαίως βεβαίως »

Tι θέλει να πει πάλι ο ποιητής για τη σχέση των φύλων που είχαμε ξεκινήσει και μαζί να θέτουμε και παλιότερα ως θέμα, θυμάσαι ;;

Πιστεύω τώρα Μιράζ, να "τσίμπησες"...........

"Βλαξ"

ΦΑΝΤΙ είπε...

Κάθε προσπάθεια ερμηνείας του πρωτότυπου θα το αλλιώσει :) Άσε τον Ίωνα να εκφράζεται "κρυπτικά" όπως ο Εξαρχείου. Μην διστάζεις όμως να εκφράζεις και εσυ τις απόψεις σου ...

Οι σχέσεις των δυο φίλων ήταν ανέκαθεν δύσκολες, ο Λακάν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει γνήσια σχέση μεταξύ των φύλλων αλλά διαμεσολάβηση μέσω της συμβολικής εικόνας που έχει ο ένας για τον άλλο. Βέβαια μήπως το ίδιο συμβαίνει με τα πάντα όλα ακόμη και με τους ίδιους μας τους εαυτούς;

Ανώνυμος είπε...

Μιραζ,

Για το αν μπορεί ή όχι να υπάρξει γνήσια σχέση μεταξύ των φύλων, θα μπορέσουμε να αποφανθούμε όταν θα έχει υπάρξει μια έντιμη διεξοδική προσπάθεια. Προσδεδεμένοι καθώς είμαστε στο άρμα των προκαταλήψεων , εννοείται πως τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να προκύψει.

Βλαξ