Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Το δικό μας χρέος


Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο του Γκυ Σορμάν με τίτλο "Η τιμή της Ελλάδος"

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_6570.html

θα έλεγα πως δικαιολογημένα η Δύση αισθάνεται το ιστορικό της χρέος απέναντι στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ήταν τέτοιο το πνευματικό κατόρθωμα, τέτοια η λάμψη εκεί στον 5-6ο αιώνα, πραγματικά θα μπορούσε να την παρομοιάσει κανείς με έκρηξη καινοφανούς αστέρα, μια εκθαμβωτική λάμψη για ολόκληρη την ανθρωπότητα ... !

Ανυπέρβλητη η παρακαταθήκη (οι "έλληνες τα έχουν πει όλα", εμείς στην Δύση βάζουμε απλώς τις υποσημειώσεις έχει αναφέρει κάποιος επώνυμος δυτικός το όνομα του οποίου μου διαφεύγει) ώστε η σύγχρονη ελλάδα μονίμως να υπολείπεται σαν το δυστυχισμένο παιδί του Ωνάση ως προς το να ξεπεράσει τον πήχη του πατέρα! Ίσως αυτή η ανυπέρβλητη δυσκολία κάνει πάρα πολλούς από εμάς τους έλληνες να έχουμε μια τόσο προβληματική σχέση με το επίτευγμα (υποτίμηση, τυφλή μίμηση, φθόνος, κα)

Όμως, εαν πράγματι η Δύση χρωστά σε εμάς την πνευματική της υπόσταση, εμείς οι απόγονοι ΕΚΕΙΝΩΝ, χρωστάμε στην Δύση αλλά και στους εαυτούς μας, ιδιαίτερα σήμερα, έναν ολοκαίνουργιο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Κάποτε, όχι και στο πολύ μακρινό παρελθόν, ακόμη, οι έλληνες διατηρούσαμε κάποια ελάχιστη πνευματική λάμψη. Τουλάχιστον τα αιτήματά μας τότε ήταν για να έχουμε "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" ....

Καθώς καταρρέει εσωτερικά το ελληνικό πνεύμα με αγοραία, ποταπά και χυδαία αιτήματα όπως το "δεν πληρώνω". Καθώς η πνευματική μάζα συμπιέζεται όπως σ΄ ένα γέρικο άστρο και αλλάζει ταχύτατα την δομή της, για να δούμε, ίσως εκραγεί ξανά όπως ΤΟΤΕ και φωτίσει και πάλι την Δύση και ολόκληρο τον πλανήτη !!

Αυτό είναι το δικό μας χρέος, όχι απλά ο μηδενισμός της λογιστικής του αναπαράστασης ...

4 σχόλια:

ange-ta είπε...

Καθώς καταρρέει εσωτερικά το ελληνικό πνεύμα με αγοραία, ποταπά και χυδαία αιτήματα όπως το "δεν πληρώνω".

Ξέεεεερω γω;

Νομίζω ότι "δεν έχουμε να πληρώσουμε" θα ήταν πιο λογική άποψη!


Εμένα μου ζητάνε ξαφνικά, επιπλέον εφορία συν σπίτι , σύν γραφείο λεφτά που ΔΕΝ έχω. Τι θα κάνω; Μήπως μπορώ και να δανειστώ ή να πουλήσω; Και πόσοι άλλοι δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα?

Σκατά πατημένα

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ωχ, λυπάμαι. Προφανώς δεν είχες την δυνατότητα να κάνεις καθόλου αποταμίευση όλα αυτά τα χρόνια και το γραφείο μπορεί να σε βάσει ακόμη "μέσα". Τι να πω, δεν ξέρω πως μπορώ να βοηθήσω. Εσυ μόνο μπορείς να διαχειριστιστείς τα δικά σου οικονομικά ...

Εγω αναφερόμουν στο καθολικής αξίωσης γενικό αίτημα "δεν πληρώνω" που έχει γίνει λαϊκό σύνθημα παρόμοιο με το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία". Δεν αναφερόμουν σε 'σενα προσωπικά ούτε σε άλλους που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά στην χυδαιαότητα της ΕΠΟΧΗΣ μας, όπως εκφράζεται μέσα από τα συνθήματά της ...

Γι αυτό είμαι εναντίον του συγκεκριμένου συνθήματος και σας προτρέπω να μην συμμετέχετε σ΄ αυτήν την χυδαιότητα, αλλά να να την δι-εμβο-λυσουμε.

Ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει τι δυνατότητες έχει και τι μπορεί να κάνει (π.χ. υπάρχει και το Παρακαταθηκών και Δανείων). Αλλά ας το κάνει προσωπικά, ΟΧΙ δημόσια. Δημόσια ας προσπαθήσουμε να ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ για τα ουσιαστικά πράγματα στην ζωή, όπως ενδεικτικά "Υγεία, Παιδεία, Δουλειά, Αμεσοδημοκρατία"

Διότι βλέπεις πίσω από το παλαϊκό σύνθημα "δεν πληρώνω" μπορούν να κρυφτούν και όσοι στην πραγματικότητα ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν !! Αυτό ήταν και το νόημα του αστείου που έκανε ο Πάγκαλος. Μλλον ουδείς τον κατάλαβε, αλλά με τον προηγούμενο που έχει δεν είναι να απορείς ...

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ας πούμε να διάβασε πως ο γλοιώδης junior

http://www.anixneuseis.gr/?p=14128

προσπαθεί με χυδαίο τρόπο να εκμεταλευτεί όλους εσάς που δεν έχετε να πληρώσετε για να μεγαλώσει το μαγαζάκι του ... :(

ange-ta είπε...

Δεν πληρώνω, έτσι όπως το λέει και ένα μπλόγκ που έχει στηθεί περί αυτού, είναι προφανώς λάθος, από κάθε άποψη. Ακόμα και η χρεωκοπία, όταν δεν είναι αυθεντική, αλλά απλώς μπαταξίδικη, δεν σε πάει πουθενά.
Βολεύει το ελληνικό αλαλούμ, αυτό το δεν πληρώνω.

Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι ότι με την πολιτική του Τσολάκογλου, θα πτωχεύσουμε όλοι μας.
Οπότε το δεν πληρώνω, θα έχει μια πολύ τραγική χροιά.

Αυτός ο Ράμφος ρε παιδί μου δεν διαβάζεται!

καλο σ/κ