Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007

O Διανοούμενος πέθανε - Ζήτω οι Διανοούμενοι!

Απάντηση στο άρθρο Που είναι οι Διανοούμενοι;

Πολύ καλή η τοποθέτηση εκ μέρους σου. Αλλιώς όμως αντιλαμβάνεται ο Igmacio το όλο ζήτημα ... Γι αυτόν ο διανοούμενος πρέπει να διαθέτει ήδη την φήμη! ... Που θα του επιτρέψει να επηρεάσει τις "μάζες".

Όμως ζούμε σε άλλη εποχή όπου οι μάζες είναι τόσο "οσμομένες" που αυτο-επηρεάζονται ... Χάρις στο Internet τα νέα, οι απόψεις, οι πρωτότυπες ιδέες αλλά και οι ανοησίες ανταλάσσονται με super-ταχύτητες! Η "μάζα" πλέον δεν περιμένει τον διανοούμενο να την οδηγήσει. Έχουμε μπει στην εποχή που η "μάζα" αρχίζει να αποκτά μια ανεξάρτητη, δική της σκέψη. Είναι αρχή ακόμη και δεν έχει πάρει κάποια κατεύθυνση ... πράγματι αυτό θα γίνει μόνο του, όπως σε όλα τα πολύπλοκα συστήματα ... θα υπάρξει κάποτε, ξαφνικά, ένας "παράξενος ελκυστής" που θα δώσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στον στοχασμό. Σήμερα παρά ποτέ, αυτό δεν θα προκληθεί απο έναν και μόνο Διανοούμενο! Ζούμε το τέλος του ενός διανοούμενου όπως έχουμε ζήσει το τέλος του ενός υπερ-επιστήμονα.

Άλλωστε, διανοούμενος είναι πολύ απλά αυτός που διανοείται διότι θέλει να διανοηθεί! Τελεία.

Τώρα αν αποκτήσει επιπλέον και φήμη, και μάλιστα νωρίς, τότε ... μάλλον κάτι δεν πάει καλά! Τους σημερινούς διανοούμενους λοιπόν θα τους βρεις στα blogs και στα Internet forums! Τώρα με το Internet όλη η γνώση είναι διαθέσιμη στον καθένα ... άμεσα ... σχεδόν άκοπα!

Στην εποχή μας ζούμε την εποχή των διανοούμενων, βιώνουμε τον επίγειο παράδεισο του διανοούμενου!

Διότι τι λείπει απο κάποιον σήμερα ο οποίος θέλει να στοχαστεί;

Όλα είναι σε αφθονία, ηλεκτρονικές πηγές (άρθρα, περιοδικά, βιβλία, κλπ) για οποιαδήποτε σχεδόν θέμα και περιοχή ενδιαφέρονος, μηχανές αναζήτησης, μέσα προβολής των ιδεών (blogs), άμεση ανταλλαγή απόψεων (forums, blogs)! Το μόνο που λείπει πραγματικά στον υποψήφιο διανοούμενο σήμερα είναι ο ελεύθερος χρόνος ... να αφομειώσει όλη αυτήν την συσωρευμένη και διαθέσιμη γνώση που είναι απαραίτητη για να στοχαστεί.

Όμως χρειάζεται και κάτι ακόμη! Για όσους την έχουν χάσει, για όλους εκείνους στους οποίους η δίψα της ΕΡΩΤΗΣΗΣ έχει στερέψει, έχει καταπλακωθεί απο την ψευτο-σιγουριά τόσων πολλών έτοιμων απαντήσεων, ίσως χρειάζεται μια σπίθα!.

Ένα κείμενο, μια φράση, μια λέξη, δεν ξέρω. Κάτι πάντως που να δράσει ως καταλύτης που θα γεννήσει και πάλι την επιθυμία του στοχασμού σε όλους εκείνους που σκοτώνουν τώρα τον ελεύθερο χρόνος τους με ανούσιες αλλά "απολαυστικές" συζητήσεις.

Διότι κάθε άνθρωπος, ακόμη και ο πιο "αμόρφωτος" μπορεί να γίνει διανοούμενος. Όπως ο βούρκος στον πάτο μιας νεκρής λίμνης διαθέτει όλες τις ικανότητες αυτο-ίασης για να ξαναζωντανέψει και να γίνει πάλι ένα αρμονικό και ζωντανό σύνολο από καταπράσινα φύκια, έτσι και οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να ζωντανέψει αρκεί να του προσφερθεί λίγο πνευματικό οξυγόνο και ένας γόνιμος σπόρος που θα ενεργοποιήσει τις ικανότητές του για στοχασμό!

Να 'ναι άραγε αυτός ο σπόρος η Πρωτερώτηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: