Κυριακή, Αυγούστου 26, 2007

Το δικό μου Διάγγελμα

Όπως καταλαβαίνετε από την θέση του "απλού" πολίτη μπορώ να λέω ό,τι θέλω. Δεν έχω ούτε καλή συνολική εποπτεία της κατάτασης (ΕΥΠ, Πυροσβετική, κλπ) ούτε τα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζει ένας πρωθυπουργός, οπότε μην δώσετε και πολύ σημασία στο δικό μου διάγγελμα. Δείτε το ως μια εκτόνωση από το άλγος των ημερών.




Αγαπημένοι μου συμπολίτες, όπως θα δείτε στον παραπάνω χάρτη, αλλά και στο Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών, οι φωτιές χτύπησαν αυτήν την φορά την Δυτική Βαλκανική με ανείπωτη ένταση. Ένα κύμα καύσωνα (> 37ο C) συνδυασμένο με εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους (6-7 μποφώρ στην στεριά), ήρθε από τα δυτικά αφού έκαψε κυρίως τη Σικελία και μας βρήκε όλους, και το εννοώ, ΟΛΟΥΣ, πολιτεία και πολίτες απροετοίμαστους!

Αναγνωρίζω πρώτα απ' όλα την δική μας ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής μας. Ειλικρινά, όσο και εάν είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, δεν περιμέναμε τέτοιο συνδυασμό κλιματικών συνθηκών! Και ενώ είχαμε υπόψη μας τις αναφορές της IPCC, ενώ ζήσαμε μόλις ένα εξάμηνο νωρίτερα έναν πρωτόγνωρα άνυδρο χειμώνα και επιστήμονες κύρους (όπως ο Κος Ζερεφός) μας είχαν επισημάνει τον κίνδυνο ερημοποίησης της χώρας μας, δεν περιμέναμε τέτοια άμεση εκδήλωση των φαινομένων.

Ελληνίδες, Έλληνες. Αρκετοί από εσάς έχετε μείνει βουβοί από την σφοδρότητα και την συχνότητα εκδήλωσης των πυρκαγιών. Μη μπορώντας να πιστέψουμε αυτό που μας συμβαίνει, πολλοί από εμάς θα σπεύσουμε να υποθέσουμε πως μια τέτοιας μεγάλης έκτασης και σφοδρότητας καταστροφή δεν μπορεί παρά να είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο από κάποιον ΑΛΛΟ. Σας προτρέπω όλους να μην βιαστούμε να μεταθέσουμε τις δικές μας ευθύνες. Αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν πρέπει να δειλιάσουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να θεωρήσει πως αυτό που μας συμβαίνει είναι κάτι Αφύσικο, κάτι πέρα από τις δικές μας δυνάμεις.

Φίλες και φίλοι, πάντοτε ήμασταν ένας περήφανος λαός. Πρέπει και τώρα, ειδικά τώρα, να κάνουμε την ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε ίχνος από την δική μας δύναμη σε κάποιον ΑΓΝΩΣΤΟ τρίτο. Επιβάλλεται ειδικά τώρα, να σηκώσουμε ψηλά το ανάστημα και να πούμε πως η συμφορά που μας βρήκε έχει εμάς όλους ως αποκλειστικούς υπεύθυνους.

Ακόμη και εάν υπάρχει κάποιος δόλιος αντίπαλος αυτός δεν μπορεί να είναι ισχυρότερος από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ!

Ελληνίδες, Έλληνες. Έχουμε σήμερα ως λαός, πολλά θετικά χαρακτηριστικά όπως η ευστροφία, η δημιουργικότητα, η επινοητικότητα, το θάρρος, η αυταπάρνηση, η αυτοεκτίμηση, η εργατικότητα και η συμπόνια. Υπάρχει επιστημονικό δυναμικό και γνώση διαθέσιμκο σε λίγους άξιους το οποίο μπορούν και θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.

Αυτά είναι και παραμένουν διαχρονικά τα δυνατά μας σημεία. Δυστυχώς μετά τον εμφύλιο που αδικαιολόγητα ΔΙΧΑΣΕ την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε καλλιεργήσει και αναπτύξει, όλοι μας, και όταν λέω όλοι μας, εννοώ μηδενός εξαιρεμένου, ούτε καν εμένα του ίδιου, αρκετές κακές συνήθειες!

Η πιο γνωστή που μας έχει κάνει αρνητική διαφήμιση στο εξωτερικό είναι η ΥΠΕΡΒΟΛΗ των θετικών μας γνωρισμάτων!

Έχουμε χάσει το μέτρο. Νομίζουμε πως η ατομική μας ευστροφία και επινοητικότητα μπορούν να υποκαταστήσουν την Βέλτιστη Πρακτική και την Συνεργασία.

Είναι αυτό που οι Αγγλομαθείς αποκαλούν "Best Practice". Για τα περισσότερο ζητήματα υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές όπως τα καθάρισμα των ξερών χόρτων γύρω από τα σπίτια μας, το κλάδεμα των δένδρων, η προσεκτική απόθεση των σκουπιδιών, η πρόβλεψη για ύπαρξη δεξαμενών νερού σε κάθε σπίτι που βρίσκεται μέσα στο δάσος, κα. Πρακτικές που αν ακολουθούσαμε όλοι μας με συνέπεια, με εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, θα πετυχαίναμε πολύ περισσότερα. Εάν ο καθένας από εμάς ακολουθούσε, με ευλάβεια συγκεκριμένους κανόνες, κανόνες συνταγής ("By the Book") όπως ακοκαλούνται, θα διαθέταμε εκ των προτέρων καλύτερη άμυνα απέναντι στην λαίλαπα.

Βέβαια, η πρώτη ευθύνη για να γίνει πράξη η παιδεία των ελλήνων, η δική σας παιδεία, ανήκει στην Πολιτεία. Γι αυτό είμαι ιδιαίτερα συντετριμμένος, νιώθω να έχω αποτύχει προσωπικά στο έργο μου. Είμαι συντετριμμένος, παρόλο που η λογική διατύνεται πως ήταν αδύνατο να εκπαιδευτούμε και να αλλάξουμε άμεσα την νοοτροπία της Αβάσταχτης Ελαφρότητας που μας διακρίνει ως Λαό τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά που οφείλω να επισημάνω.

Αγαπημένοι μου συμπολίτες, οφείλω να κάνω κάτι τέτοιο, δηλαδή να επισημάνω τα αρνητικά μας, ειδικά τούτη την πολύ δύσκολη ώρα, διότι όλοι μας και εννοώ περιλαμβανομένου τόσο εμένα προσωπικά όσο και της δική μας Παράταξης, όλοι μας πρέπει να γκρεμίσουμε, να εξαφανίσουμε την Κομματική μας Ταυτότητα και να ενωθούμε ως κοινωνία και πάλι κάτω από μια νέα Συλλογική Ταυτότητα. Μέρος των αρνητικών μας γνωρισμάτων είναι και η απώλει ταυτότητας, κάτι που μας κάνει κομματικούς αντιπάλους αντί για συνεργάτες. Επισημαίνω, τα αρνητικά μας με ειλικρινή αγάπη στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά, με αγνή πρόθεση ώστε να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι.

Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άμεσα, εάν σταματήσει να νομίζει ο καθένας πως τα γνωρίζει όλα και αρχίσει να αναζητεί ενεργά την συμπαράσταση και συνεργασία του διπλανού του που είναι σίγουρο πως πολύ πρόθυμα θα του προσφέρει.

Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι εάν επιδιώκουμε ενεργά πράγματι να γίνουμε Ατομικά και Συλλογικά Καλύτεροι, εάν δηλαδή προσπαθούμε συνεχώς να αποκτούμε υψηλότερα Ιδανικά, περισσότερες γνώσεις και εξασκούμε τις ικανότητές μας (όποιες και εάν είναι αυτές) συνεχώς.

Φίλοι και φίλες, οι Κλιματικές Αλλαγές μας έδειξαν αυτό το τριήμερο πως βρισκόμαστε σε μετωπική σύγκρουση, σε έναν ιδιότυπο Πόλεμο θα λέγαμε με την Φύση. Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, κάτω από το βάρος μιας ικανοποιητικής καθημερινότητας δεν έχουμε αντιληφθεί πως είμαστε εμείς οι ίδιοι, ειδικότερα ο κακός μας εαυτός, που έχει κηρύξει αυτόν τον άχαρο πόλεμο. Διαπιστώσαμε όλοι πως έχει επέλθει μια σημαντική αναταραχή στο Οικοσύστημα, την οποία πολλοί αποδίδουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι άδικα. Η Φύση γύρω μας γίνεται ολοένα και λιγότερο ανεκτική στις απροσεξίες μας. Το ελάχιστο ανθρώπινο λάθος, η παραμικρή απροσεξία (π.χ. της γριούλας στην Ζαχάρω) ακόμη κα η μικρή έλλειψη συντονισμένης προετοιμασίας ή διαρκούς ετοιμότητας, στις νέες Κλιματικές Συνθήκες δεν πρόκειται να μας συγχωρεθεί!

Αντίθετα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε, αρχίζοντας άμεσα, αύριο κιόλας, για τις ραγδαίες και απρόβλεπτες αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια και έχουν ήδη αρχίσει.

Αυτός ο πόλεμος που εμείς κηρύξαμε άθελά μας, μας βρήκε όλους όπως προείπα απροετοίμαστους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν επιθυμούμε κάτι λιγότερο από το να κάνουμε την Υπέρβαση. Μόνο που αυτήν την φορά πρέπει να την κάνουμε άμεσα, χωρίς δεύτερη σκέψη και μάλιστα αξιοποιώντας ικανότητες που τα αρνητικά γνωρίσματα που σκιαγράφησα πιο πάνω, έχουν εξαφανίσει.

Θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ραγδαίες εξελίξεις. Για αρχή ανακοινώνω την άμεση σύγκλιση των αρχηγών όλων των κομμάτων με ποσοστό >1% στις προηγούμενες εκλογές για να συζητήσουν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ελπίζω αποφασίσουν ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

1. Την κατάργηση της διαδικασίας ων επερχόμενων εκλογών
2. Παύση για 10 χρόνια της εκλογικής διαδικασίας
3. Δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με αναλογική εκπροσώπηση όλων των συμμετεχόντων για τα επόμενα 10 χρόνια
4. Δέσμευση στην στρατηγική ανάπτυξη Συλλογικής Οικολογικής Συνείδησης
5. Δέσμευση στον στρατηγικό Πανεθνικό στόχο της Συλλογικής Αξιοσύνης
6. Υποχρέωση όλων των συμμετεχόντων κομμάτων να προτείνουν αυτούς που θεωρούν καλύτερους για τον κρατικό "μηχανισμό" και την τοπική αυτοδιοίκηση υπό το πρίσμα της νέας οπτικής (4 & 5)

Φίλες και φίλοι, το μέλλον μας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε μπροστά μας μόνο μια επιλογή:

Τον δρόμο της Οικολογικής Αξιοσύνης, τόσο ατομικά όσο και κυρίως συλλογικά.

Η ταχεία και συνεχής ενίσχυση των θετικών μας χαρακτηριστικών με ταυτόχρονη αντικατάσταση των αρνητικών με τα θετικά τους ισοδύναμα (συνεργασία, σοβαρότητα, υπεθυνότητα) αλλά και το ίδιο το όραμα της Συλλογικής μας αξιοσύνης είναι η μόνη μας επιλογή.

Η Φύση, ο Θεός για όσους πιστεύουν, περιμένει από εμάς να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μπορούμε καλύτερα!

12 σχόλια:

ange-ta είπε...

καλησπέρα καλε μου mirage,
Μακάρι να υπήρχε ενα τέτοιο διάγγελμα. Αλλά ούτε κατα διάνοια!!!
Οικολογία ή χαμός, αυτό είναι το σύνθημα.
Ολα τα άλλα είναι κουρουφέξαλα.
Η γη έχει πυρετό.
Και γω αυτό έγραψα, στο ποστ μου, ο πλανήτης στις φλόγες.
Φοβάμαι ότι ούτε 50 χρόνια δεν μας απομένουν.

Θα δούμε εμείς ακόμα το πλανήτη να ριμάζει.

doctor είπε...

Μόλις επέστρεψα από βάρδια πυρασφάλειας στο άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι.
Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και είναι μεγάλη ευκαιρία για το οικολογικό κίνημα να κατευθύνει σωστά αυτή τη "μαγιά".
Όχι όμως με μεσσιανικά κηρύγματα και με επαπειλούμενες σκηνές της Αποκάλυψης αλλά με καλλιέργεια οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

doctor

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

"το δις εξ’ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού", δεν ισχύει στην περίπτωση μας. Δεν είναι μόνο η Πάρνηθα, που καηκε ενώ οι υπέυθυνοι μας διαβεβαίωναν πως ο κρατικός μηχανισμός(sic!!) ήταν παν- έτοιμος, είναι οι επιλογές του ελληνικού λαού, που κατ' εξακολούθηση ενώ λεκτικά καταδικάζουν, την ώρα της ψήφου επιδοκιμάζουν τους αντιπροσώπους της διαφθοράς και της ανικανότητας.
Οι πολίτες φίλε μου να είσαι σίγουρος, - και ξέρω ότι είσαι -δεν έχουν ιδέα τι πρόκειτε να επακολουθήσει, απο την οικολογική Νέμεση. Το μέλλον είναι δυσοίωνο, δυτυχώς

trol είπε...

1. Την κατάργηση της διαδικασίας ων επερχόμενων εκλογών
2. Παύση για 10 χρόνια της εκλογικής διαδικασίας


ω διαφωνώ, διαφωνώ τελείως, έστω τυπικά μια δημοκρατία υπάρχει και έστω στους τύπους η κάθε κυβέρνηση και κοινωνία θα έπρεπε να την τηρεί και όχι να παραλύει ακόμη περισσότερο

KitsosMitsos είπε...

Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Κσλως επέστρεψες Angeta. Ας συγκρατήσουμε τις εικόνες Αποκάλυψης, έχει δίκιο ο Doctor. Στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμμε με ΘΕΤΙΚΟ τρόπο την Οικολογική συνείδηση.

Βασίλη σίγουρα υπάρχουν στοιχεία για ένα δυσοίωνα το μέλλον, αλλά ακριβώς γι αυτό πρέπει να αλλάξουμε ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ και τρόπο σκέψης.

Kitsmitso ευχαριστώ

TROL προς τι η "δημοκρατία για τους τύπους". Τι να τους κάνουμε όταν λείπει η ουσία; Άλλωστε μια Διακομματική και μάλιστα αναλογική Οικουμενική Κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο Δημοκρατκή!

doctor είπε...

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΦΑΝΤΙ είπε...

Doctor θα έρθω για βοήθεια, αλλά αναρωτιέμαι ο Δήμος Γαλατσίου και οι Δημότες γιατί δεν το έχουν καθαρίσει μέχρι τώρα;

trol είπε...

για να υπάρξει η δημοκρατία πρέπει αν μη τι άλλο, πρώτα απ' όλα να τηρούνται οι τύποι, το να κρίνουμε εγώ και εσύ ότι η δημοκρατία μας δεν έχει ουσία και να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε μέσα από τρόπους και μέσα που δεν προβλέπονται από σύνταγμα, διαδικασίες κτλ (έστω αν και για μένα και για σένα αποτελούν κοινή λογική) τότε πρόκειται για αντι-δημοκρατική ενέργεια, δεν είμαστε πάνω από τους νόμους σε μια δημοκρατία και αν γίνουμε τότε το μπάχαλο χειροτερεύει, λίγοι είναι εκείνοι που κάνουν ότι θέλουν ανενόχλητοι? άσε που πολύ φοβάμαι ότι με την ίδια λογική θα πεταχτεί και κανένας να μας πει ότι μια δικτατορία μας χρειάζεται, να μπει η χώρα σε τάξη, και θα το βλέπει απόλυτα λογικό, και θα υποστηρίξει κιόλας ότι πρόκειται για το κοινό συμφέρον που αυτή τη στιγμή με τη δικιά μας δημοκρατία υπονομεύεται -και ω, θα πειστούν αρκετοί, πιστεύω. Γι αυτό συνεχίζω να υποστεηρίζω την δημοκρατία και πρώτα απ' ολα τους τύπους της, το πρωτόκολλο, το σύνταγμα, όπως θες πες το, αλλά νομίζω ότι είναι απαραίτητο.

Αρης Δαβαράκης είπε...

Μάλιστα! Πολύ ενδιαφέρον το διάγγελμά σας, αλλά εγω δέκα χρόνια χωρίς εκλογές δεν την βγάζω! Χωρίς πλάκα πάντως, στα περισσότερα σημεία έχεις τα χίλια δίκηα!

ΦΑΝΤΙ είπε...

TROL, "Δικτατορία" με ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ εκπροσώπηση όλων των κομμάτων με ποσοστό >1% θα αποτελεί παγκόσμια και καινοφενής λεκτική πρωτοτυπία... :)

Άλλωστε υπάρχουν πολλοί τρόποι να ψηφίζει ο κόσμος όπως με συχνά δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένες πολιτικές ... (για τον Άρη που αγχώνεται..)

Εγω βλέπω μια κατακερματισμένη και κατατρομαγμένη κοινωνία χωρίς γνώσεις χωρίς ιδανικά που την κάνει ό,τι θέλει ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ!

ange-ta είπε...

Ακόμα στο βέλγιο είμαι, αλλά έχω ιντερνετ.
Και εγώ λέω ναι σε όλα. Σιγά την δημοκρατία των εκλογών. Στάχτη στα μάτια μας μας πετάνε. Στάχτη στη κυριολεξία!!!!