Κυριακή, Ιουνίου 21, 2009

Δίπλα δίπλα

Πράγματι είναι δίπλα-δίπλα αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά ...

Εκείνη αποτελεί μια μοναδική και ανεπανάληπτη κατασκευή, κόσμημα ενός ιδιαίτερου πολιτισμού, κορύφωση και απεικόνιση του πολιτικού αγαθού όπως προσδιορίσθηκε και βιώθηκε κάποτε. Εκείνη φύλλασε το ιερό άγαλμα και το χρήμα της Αθήνας.

Χτίστηκε από το περίσευμα του πλούτου που συγκέντρωσε η αθηναϊκή πόλις-κράτος από τους υποδουλωμένους συμμάχους της, μέσω καταναγκαστικής φορολόγησης.

Εκείνη αποτελεί το σύμβολο της πολιτικής δύναμης.
Εκείνο αποτελεί ένα ακόμη κτήριο, όμοιο με άλλα, επίτηδες λιτό και επιτηδευμένα ανούσιο. Εκείνο φτωχό και αδιάφορο, αναδεικνύει και τονίζει το μεγαλείο εκείνης. Εκείνο φυλάσσει ως σαρκοφάγος τα απομεινάρια ενός νεκρού πολιτισμού.

Εκείνο χτίστηκε με δανεικά (και απαιτητά βεβαίως με τόκο) ελεύθερων συμμάχων και αποτελεί δεδήλωση της αδυναμίας να υπάρξει οτιδήποτε γνήσιο που να απαντά στο σήμερα, έστω και αρκετά κατώτερο εκείνης.

5 σχόλια:

ange-ta είπε...

ασε μας ρε μιράζ, με τα ανθελληνικά σου.
Καταναγκαστικοί φόροι!!!

Εσύ δεν έχεις μιλήσει για τα γυαλια της ιστορίας;;;;
Τι έπαθες τα χασες;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Πλάκα πρέπει να μου κάνεις! Προφανώς και ο Παρθενώνας έχει χτιστεί με τον πλούτο που μαζεύτηκε από φόρο των "συμμάχων". Όποιος μάλιστα δεν συμμετείχε πάθαινε τα της Κέρκυρας και των Μηλίων. Έχω και ένα DVD εαν δεν σε καλύπτει το link να σου στείλω. Τι σε ενοχλεί σε αυτήν την ιστορική πραγματικότητα;

system failure due to insufficient evolution? είπε...

Φίλε Mirage πέρασα να πω ένα γεια. Θα επισκέπτομαι το blog όσο πιο συχνά μπορώ για να τα λέμε μέσα στο καλοκαίρι.

ange-ta είπε...

Τι σε ενοχλεί σε αυτήν την ιστορική πραγματικότητα:

Ασε βαριεμαι να σου απαντήσω γιατι θα ξημερώσουμε.

Πότε θα βρεθούμε εκ του σύνεγκις να τα πούμε;;;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Απαντώ στο email σου.