Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

Από το Άσυλο στο Σύλον

Από το ά-συλο, δηλαδή την μη-σύληση, την μη-παραβίαση, την μη λεηλασία και τον απεριόριστο σεβασμό του Ιερού τόπου, προϋπόθεση της προστασίας κάθε εγκληματία ή σοβαρού παραβάτη (ικέτη) που ζητά προστασία, περάσαμε στην εισβολή και την κατάληψη του "ναού" της γνώσης από τον οποιοδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάσει την επιτυχή έκβαση της υπόθεσής του ! Προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει την αξία τους όπως και όλα τα υπόλοιπα ...

Αληθινό άσυλο ίσως ήταν ΚΑΠΟΤΕ, ή μάλλον έπρεπε να είναι, ολόκληρη η Ελλάδα! Ο Τόπος αυτός έπρεπε να θεωρείται Ιερός ... να τον σέβονται οι πάντες, κανείς να μην επιτρέπεται να τον βεβηλώσει ! Οι κάτοικοί του προστάτες, ιερείς κυριολεκτικά του Τόπου, της ιστορίας και του πολιτισμού ! Μπορεί να ήταν κάποτε έτσι στην αρχαία Ελλάδα, τότε που οι ψυχές και ο νους των Ελλήνων παλόταν από το δέος της Φύσης, του Μέτρου και του Ιερού ! Αλλά μαζί με το μέτρο, το ιερό και την αξιο-πρέπεια χάθηκε βεβαίως το στερητικό "α" και ο σεβασμός σε ό,τι αξίζει να τον απολαμβάνει !

Ας ξαναδούμε την ταινία "Η Υπατία" και ας ξανακλάψουμε για την χαμένη Αλεξάνδρεια που ανασαίνει πλέον μόνο στα στήθια μας ! Μαζί μας θα 'πρεπε να κλαίνε, ειδικά σήμερα, ένα σωρό Αιγύπτιοι ...

Από το ά-συλο λοιπόν περάσαμε στο σύλον ! Έμεινε να βιώνουμε εδω και 20 χρόνια την εισβολή, κατάληψη και σύληση του σώματος (υλικού, φυσκού και πνευματικού) του ιερού τόπου, για όσους βέβαια θεωρούν τα Πανεπιστήμια "ναούς της γνώσης" !

Ταμπουρωμένοι μέσα στο Πανεπιστημιακό οχυρό, οι μέσα απλά απομονώνονται από τους έξω για να συλήσουν και να συληθούν ανενόχλητοι .... Η μεταμοντέρνα ερμηνεία της ελευθερίας έγινε να είναι η κατάληψη ενός συμβολικού χώρου κύρους και αξίας ώστε να επιτευχθει η υποβάθμισή του, η μείωσή του, ο εξευτελισμός του ! Να επιτευχθεί έτσι ο συμβολικός μηδενισμός, η εξαφάνιση του συμβόλου.

Η διατήρηση της θεσμοθέτησης του ασύλου, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα απ΄ότι νομίζει ότι σηματοδοετεί η τιτλοδοσία, σε μια εποχή όπου όλες οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν πεθάνει ! Την εποχή της μόνης μεγάλης αφήγησης που έμεινε, τον σχετικισμό, την αέναη παραγωγή Συμβόλων που δεν σημαίνουν πια απολύτως τίποτε, την εποχή όπου κάθε καινούργιο σύμβολο συμβολίζει απλώς και μόνο το άτομο που το φέρει, όπου το Σύμβολο συμβολίζει τον εαυτό του και επομένως το κενό !

Η θεσμοθέτηση του ασύλου ενός χώρου - θεσμού που δεν συμβολίζει πλέον απολύτως τίποτε, απλά πέτυχε να απο-μονώσει τον μέσα από τον έξω κόσμο, κατάφερε να θέσει ιερείς και ιερωμένους σε πολιορκία, να διαμορφώσει έναν άγραφο αυτο-περιορισμό, να ενισχύσει την υποβάθμιση της γνώσης και της μάθησης, να υποβοηθήσει την συνεχή σύλευση του παρόντος και του μέλλοντος της κονωνίας!

Φοιτητές, καθηγητές, σκυλευμένοι και αυτο-πολιορκημένοι! Επιτέλους ΑΠ-ελευθερωθείτε από το άσυλο !!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eγώ πάντως συμφωνώ πως η κατ' αυτόν τον τρόπο χρήση του ασύλου, είναι από μόνη της ιεροσυλία. Το θεώρησα απίστευτο θράσος αυτό που έγινε και δεν με νοιάζει αν ο Ασπίκιος πει από 'κει ότι δεν είμαι αρκετά δημοκρατικός. Η δημοκρατία απαιτεί ανώτερο επίπεδο οργάνωσης όπως εύστοχα είπε και ο Άφαντος ο οποίος, να σ'ενημερώσω παρεμπιπτόντως, έχει ωριμάσει πολύ από πέρυσι.
Bλαξ

ΦΑΝΤΙ είπε...

Είχε ήδη ωριμάσει όταν έγραφα κι εγω στις Ανιχνεύσεις. Θα χαρώ πολύ να αφήσει ένα ώριμο δείγμα γραφής κι εδω πέρα.

ange-ta είπε...

mirage

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!

Νομίζω τα είπες όλα. Και τον ατομισμό της εποχής και την απομόνωση των Πανεπιστημίων και την εξίσωση ασύλου με εκβιασμό.

Τι να σου πω! Με εκπλήσεις ευχάριστα.

Ανώνυμος είπε...

Μιράζ τι έχεις να πεις ;; Φταίμε για όλα εμείς ;;

http://pyles.tv/News/Anexigita-fainomena/earth.aspx

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ο Βλαξ ήμουν στο 1:40μμ. Παρεμπιπτόντως, νομίζω είναι προβληματικό το σύστημα "Blogger" που δεν έχει αρίθμηση σχολίων. Μα τόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν ;;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Βλάξ δεν έχω πει πως φταίμε για όλα αλλά για τα περισσότερα :)

Διάφορα φυσικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τον θάνατο πουλιών.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/07/AR2011010703065.html?sid=ST2011010703261

Αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη μανία με την συνομωσιολογία και 2012 εσχατολογία ... με το τέλος της Ιστορίας, μάλλον συμβαίνει επειδή αισθανόμαστε πως πλέον δεν παράγουμε ιστορία (δηλαδή αφηγήσεις με αίτια και αποτελέσματα) ... αλλά πέρα απο την ανθρώπινη, υπάρχει και η φυσική ιστορία. Η φιλοσοφία, ανθρωποκεντρική μέχρι πρόσφατα, έχει αγνοήσει αυτό το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του κόσμου μας ... !

ΦΑΝΤΙ είπε...

Αγγέλα ευχαριστώ! Τι κάνεις; Όλα καλά;

ange-ta είπε...

είμαστε καλά και μεις.

Πότε θα μας κάνεις καμια επίσκεψη;

Αυτη τη Κυριακή;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Όχι αύριο, εγχειρίστηκε η μητέρα αυτήν την βδομάδα, μια επόμενη.

Κανονίζεις σύντομα καμιά από τις περίφημες κοινωνικοπολιτικές συμαζώξεις σου με γνωστούς εκπροσώπους της εγχώριας διανόησης, όπως την προηγούμενη που έχασα;