Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

Μια κριτική ματιά από τον Άλλο

Έτσι για να δούμε πως μας βλέπουν οι ξένοι και ίσως να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας καλύτερα … Άλλωστε πάντα ο καθρέπτης μας είναι η ματιά του Άλλου ;)

http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010


... Η κλίμακα της φορολογικής απάτης ήταν τουλάχιστον το ίδιο απίστευτη όσο η έκτασή της: υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων γιατρών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο – το οποίο σημαίνει, επειδή τα εισοδήματα κάτω από το όριο αυτό δεν φορολογούνται, ότι ακόμα και πλαστικοί χειρούργοι που κάνουν εκατομμύρια το χρόνο δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο!! Το πρόβλημα δεν ήταν ο νόμος – υπήρχε ο νόμος που έστελνε στην φυλακή αυτόν που θα διέπρατε το αδίκημα της αξαπάτησης του δημοσίου για ποσό άνω των 150.000 ευρώ – αλλά η επιβολή του. «Εάν ο νόμος είχε επιβληθεί, ανέφερε κάποιος εφοριακός, τότε σχεδόν κάθε γιατρός θα βρισκόταν στην φυλακή! " Γέλασα, και εκείνος κοίταξε επίμονα. «Μιλάω απολύτως σοβαρά." Ένας από τους λόγους όπου κανείς ποτέ δεν διώκεται – εκτός του γεγονότος ότι η δίωξη θα φαίνεται αυθαίρετη, αφού άπαντες το κάνουν –είναι ότι τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται έως και 15 χρόνια για να επιλύσουν τις φορολογικές υποθέσεις. «Εκείνος που δεν θέλει να πληρώσει, και ο οποίος συλλαμβάνεται απλά επιλέγει να πάει στα δικαστήρια», λέει. Κάπου μεταξύ 30 και 40 τοις εκατό της δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία η οποία μπορεί να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος δεν καταγράφεται επισήμως,λέει, συγκριτικά μ’ έναν μέσο όρο περίπου 18 τοις εκατό στην υπόλοιπη Ευρώπη.

... Το ελληνικό κράτος δεν ήταν απλώς διεφθαρμένο, αλλά επίσης και διαφθορέας ! Από την στιγμή που συνειδητοποιούσατε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε θα μπορούσατε να κατανοήσετε ένα φαινόμενο που διαφορετικά δεν έβγαζε κανένα απολύτως νόημα: την δυσκολία που έχουν οι Έλληνες να πουν μια καλή λέξη ο ένας για τον άλλο! Μεμονωμένα οι Έλληνες είναι πολύ ευχάριστοι: αστείοι, ζεστοί, έξυπνοι και καλή παρέα. Μετά από μια ντουζίνα συνεντεύξεις έφυγα λέγοντας στον εαυτό μου, «τι σπουδαίοι άνθρωπο ι!» Όμως δεν μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα ο ένας με τον άλλο: Το δυσκολότερο πράγμα στην Ελλάδα είναι για κάνεις τον ένα έλληνα να επαινέσει έναν άλλο έλληνα πίσω από την πλάτη του!! Καμία επιτυχία οποιουδήποτε είδους δεν θεωρείται χωρίς καχυποψία. Όλοι είναι αρκετά βέβαοι ότι καθένας είτε έχει κλέψει φόρους, ή έχει δωροδοκήσει πολιτικους, ή έχει πει ψέματα για την αξία της ακίνητης περιουσίας του. Και αυτή η παντελής έλλειψη πίστης του ενός προς τον άλλο είναι μια διαδικασία αυτενίσχυσης. Η επιδημία του ψεύδους και της απάτης και της κλοπής καθιστά οποιοδήποτε είδος κοινωνικής ζωής αδύνατο; η κατάρρευση της κοινωνικής ζωής με την σειρά της ενθαρρύνει μόνο περισσότερα ψέματα, εξαπάτηση και περισσότερη κλοπή. Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη ο ένας του άλλου, καταφεύγουν και πάλι στους ίδιους τους ευατούς τους και στις οικογένειές τους!


... Η δομή της ελληνικής οικονομίας είναι τύπου κολεκτίβας, αλλά η χώρα, στο πνεύμα, είναι το αντίθετο του συνεταιρισμού ! Η πραγματική δομή της είναι ο καθένας για τον εαυτό του. Σε αυτό το σύστημα επενδυτές έριξαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και η εκρηκτική πιστωτική επέκταση είχε εξωθήσει την χώρα στα άκρα, σε μια συνολική ηθική κατάρρευση.


Με άλλα λόγια ήμασταν το τέλειο θύμα για κάθε καιροσκόπο, τοκογλύφο επενδυτή που ήθελε να κάνει την αρπακτή του και να φύγει … όσο γίνεται γρηγορότερα ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: