Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Άλλοι εκπέμπουν SOS και άλλοι Ρύπους

Θα ήθελα απο καιρό να είχα γράψει ένα άρθρο σαν αυτό του Παντελή ΜΠΟΥΚΑΛΑ στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 5/11/2006. Τον ευχαριστώ θερμά για τον εξαιρετικό του λόγο και την στήριξη στο θέμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μείνει στην επικαιρότητα

Το πλήρες κείμενο θα το βρείτε εδω.

Ο Κος Μπουκάλας αγγίζει όλες τις πλευρές του ζητήματος:

1. Την πολιτική: Ότι δηλαδή όσοι πολιτικοί είχαν αποφασίσει απο καιρό πως τους έχει δωθεί εντολή απευθείας απο τον Θεό να αποφασίζουν εκείνοι για την μοίρα του κόσμου, θεώρησαν πως οι τεκμηριωμένες και επιστημονικά θεμελιωμένες προειδοποιήσεις των βιο-κλιματολόγων ήταν απλά καταστροφολογία.

2. Την ανθρώπινη απληστία και "πνευματική μϋωπία": Ότι δηλαδή οι παραπάνω πολιτικοί και οι πλούσιοι πατρώνες τους, εκείνοι δηλαδή που επιθυμούσαν να μείνει εκτός κριτικής και ελέγχου το προσφιλές τους "αναπτυξιακό" μοντέλο, δεν ήταν δύσκολο να βρούν επιστήμονες με βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους αλλά αβαρή συνείδηση, να διαβεβαιώσουν "μαγειρεύοντας" τα στοιχεία πως η απειλή δεν είναι σοβαρή.

3. Τους έλληνες πολιτικούς: Αυτοί για τους οποίος ο χρονικός τους ορίζοντας εξαντλείται στην επόμενη τετρακονταετία, η μελλοντολογία για το τι θα συμβεί το 2050 ή το 2100 (ορόσημο κατά μερικούς για την ολοκληρωτική εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους) δεν τους συγκινεί! Ούτε είναι απορίας άξιον πως δεν συγκινούνται για όσα θα συμβούν μέχρι το 2030 στην Λεκάνη της Μεσογείου, όπου η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 - 4 C.

4. Την ανθρώπινη (και πολύ ελληνική) νοοτροπία: "Ό,τι φάμε και ότι πιούμε σήμερα, αύριο ποιός ζει ποιός πεθαίνει!" Ή το άλλο "Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μας αποσχολεί το αύριο, ζήσε το σήμερα όσο καλύτερα μπορείς" .

5. Τις οικονομικές επιπτώσεις: Είναι εντυπωσιακό που όλη αυτή η στρατιά των Οικονομολόγων, επιστημόνων, γκουρού του μάνατζμεντ και πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί, έστω ενορατικά, διαισθητικά, πως το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μέρος της αγοράς. Μιλούσαν επί δεκαετίες για την αγορά ως κάτι μεταφυσικό και την ανάπτυξη ως κάτι που δεν γνωρίζει φυσικά όρια! Ήρθε επιτέλους η αναφορά Stern να παρουσιάσει πως οι κλιματικές αλλαγές θα κοστίσουν μερικά τρις € ...

6. Για την Ελλάδα: Ουραγός στην παιδεία, στην γνώση, στον πολιτισμό, πως θα μπορούσε να μην είναι \ουραγός και στο θέμα των Κλιματικών Αλλαγών; Η Ελλάδα είναι 5η παγκοσμίως σε αύξηση της εκπομπής των ρύπων! Οι έλληνες σφυρίζουν αδιάφορα καθώς περήφανοι μαρσάρουν τα αυτοκίνητά τους, φωτοστολίζουν δρόμους, πλατείες και σπίτια για να γιορτάσουν, αφήνουν ηλεκτρικές συσκευές και air-condition ανοιχτά, καταπατούν δάση για να φτιάξουν βίλες ή φτωχικά και διαμαρτύρονται που δεν βγάζουν αρκετά ώστε να έχουν και ένα σαλέ στον Παρνασσό.

Προς το τέλος άγγιξε και το βασικό θέμα για όλα αυτά που ζούμε, το ότι δηλαδή μας κυβερνούν άνθρωποι χωρίς επιστημονική γνώση και παιδεία, άνθρωποι που όπως τον παλιά καλό καιρό, πιστεύουν ότι μπορούν να "παιρνάνε το δικό τους", χρησιμοποιώντας τον θεό ύπουλα, άνανδρα, αλόγιστα και καιροσκοπικά για να καταλάβουν και να διατηρούν την προσωπική τους εξουσία.

Παρέλειψε να τονίσει λοιπόν στο εξαιρετικό του άρθρο ο Κος Μπουκάλας πως αντί να κυβερνούν επιστήμονες και διανοούμενοι, τον κόσμο κυβερνούσαν ανέκαθεν, θρησκόληπτοι καιροσκόποι οι οποίοι πιστεύουν όπως και ο υπόλοιπος λαός (ή ανθρώπινη μάζα), πως ο θεός έφτιαξε την γη μόλις πριν 50.000 χρόνια, ταυτόχρονα με τον άνθρωπο, για να βρίσκεται στην "υπηρεσία" του ανθρώπου ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: