Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2006

To αγριογούρουνο και η πυρηνική σύντηξη

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα αγριογούρουνο και η πυρηνική σύντηξη;

Ο Δρ Γκαρέν, επιστημονικός Δντής του πιο φιλόδοξου εγχειρήματος - πειράματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του ITER, πιστεύει και προσπαθεί να πείσει και εμάς πως τα αγριογούρουνα είναι περισσότερο επικύνδινα απο τον πυρηνικό του αντιδραστήρα! Αναφέρει χαρακτηριστικά πως "Ο μόνος πραγματικός (sic) κίνδυνος στο Cadarache προέρχεται απο τα αγριογούρουνα που ορμούν καμιά φορά στον δρόμο μπροστά στα αυτοκίνητα των ανυποψίαστων επισκεπτών"

Μπορώ να φανταστώ τον Κο Γκαρέν. Αν και Γάλλος διαθέτει το φλεγματικό και απόκοσμο χιούμορ ορισμένων Άγγλων συναδέλφων του, το οποίο απόκτησε μετά απο χρόνια συμμετοχής στην υψηλότερη και καλύτερα αμοιβόμενη έρευνα, διαθέτει τις πιο σύνθετες εικόνες των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, πιθανόν τα τελευταία χρόνια να έχει αποκτήσει εξαιρετικές διοικητικές και σίγουρα πολιτικές ικανότητες, πρέπει να διαθέτει την λεπτεπίλεπτη εκείνη γαλλική μύτη με την ελαφριά κλίση προς τα επάνω, ευαίσθητη στην ευωδία του καλού γαλλικού κρασιού και του bon-vivre.



Ο Δρ Γκαρέν, άθελά του (;) συμμετέχει και ενισχύει έναν δραματικό συμβολισμό. Θα εργάζεται τα επόμενα 10 χρόνια στo Κέντρο Cadarache της Νότιας Γαλλίας, σε μια περιοχή που φημίζεται για τα αγριογούρουνά της και φυσικά το κυνήγι τους!

Είναι απ΄ ότι φαίνεται ένα "μαγευτικό" τοπίο όπου οι ντόπιοι κάτοικοι, πιθανόν και κυνηγοί από την ευρύτερη περιοχή, μαζεύονται 3-4 φορές τον χρόνο για να επιδοθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: να κυνηγούν και να σκοτώνουν αγριογούρουνα μια και ο πληθυσμός τους είναι υπεράριθμος (sic). Έτσι εκτός απο την γευστική πανδεσία του συνδυασμού ενός καλού κόκκινου γαλλικού κρασιού με το ζουμερό και χορταστικό κρέας, οι κυνηγοί συνεισφέρουν και στον έλεγχο της εξάπλωσης του άγριου και ζημιάρικου αυτού ζώου!

Όπως μας επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πυρηνικός επιστήμονας, τα ζώα αυτά καθώς είναι βλέπετε άγρια και ανεξέλενκτα, αρκετές φορές εξορμούν στους δρόμους προκαλώντας ζημιές στα ... αυτοκίνητά μας.

Μήπως Κε Γκαρέν πειράζει που χέζουν και τους δρόμους μας;

Έτσι ο Γάλλος της περιοχής Βouches du Rhone διατρέχει περισσότερο κίνδυνο απο τα άγρια γουρούνια παρά απο τον ITER, τον πρώτυπο πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης που θα παράγει 15.000 ΜEv νετρονίων απο πλάσμα θερμοκρασίας μερικών εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, και το οποίο θα ισοροπεί εγκλωβισμένο μέσα σε μαγνητικό πεδίο υπερυψηλής ισχύος που θα παράγουν τεράστιοι μαγνήτες.

Προφανώς ο Κος Γκαρέν προσπαθεί να καθησυχάσει τους ντόπιους και μη Γάλλους σχετικά με τους κινδύνους της πυρηνικής σύντηξης. Θα μπορούσε να το κάνει χρησιμοποιώντας άλλο τρόπο ή κάνοντας χιούμορ με άλλο θέμα; Φυσικά και θα μπορούσε! Πιθανόν να πετύχαινε περισσότερα και να ήταν πειστικότερος, εαν για παράδειγμα μας παρέθετε 1-2 επιστημονικά επιχειρήματα που να μας έπειθαν.

Αλλά προτίμησε να αστειευτεί χρησιμοποιώντας, αυτόματα μάλλον, την μαζική λαϊκή κουλτούρα της εποχής μας, αυτήν που τόσο σε εκείνον όσο και στους μη επιστήμονες, καλιεργεί χρόνια τώρα ο πολιτισμός μας. Μέσω της συγκεκριμένης επιλογής, του ύφους και του περιεχομένου της σύγκρισης των δύο κινδύνων, ο Κος Γκαρέν έθεσε υπέροχα και τον σχιζοφρενικό συμβολισμό της "πολιτισμένης" μας εποχής:

Απο την μια μεριά ένας ενεργοβόρος ανθρώπινος πολιτισμός, αναζητεί όλο και περισσότερες "απολαύσεις", περισσότερες δυνατότητες για τον άνθρωπο και την επικράτησή του πάνω στην φύση, έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να βάλει κάποιο όριο στις ενεργειακές του ανάγκες, που διαβιώνει χωρίς μέτρο και αυτο-περιορισμό, δείχοντας ελάχιστο ως κανέναν σεβασμό στην φύση και τα πλάσματά της.

Απο την άλλη μεριά, το αγριογούρουνο, σύμβολο της φύσης που υποχωρεί και κατατροπώνεται, ένα τελευταίο απομεινάρι της άγριας πανίδας, αγωνίζεται έναν άνισο αγώνα επιβίωσης ενάντια στους ανθρώπους που έχουν εισβάλει στα δάση με τις καστανίες, έχουν φτιάξει δρόμους, σπίτια και αγροκτήματα μέσα στην κατοικία του, έχουν φέρει οικόσιτα ζώα και φυτά, έχουν εισβάλει κυριολεκτικά και καταστρέφουν το φυσικό του περιβάλλον. Το αγριογούρουνο του οποίου το κεφάλι κοσμεί τις εισόδους των περισσοτέρων ντόπιων της περιοχής ως τρόπαιο και απόδειξη της δινής τους κυνηγητικής ικανότητας, ως αποκορύφωμα της επικράτησης του ανθρώπου πάνω στην άγρια - παρθένα φύση.

Το τελευταίο δημιούργημα των ανθρώπων θα είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης,
ένα στολίδι της τεχνολογίας, ένας μικρός ήλιος πάνω στην γη! Ο άνθρωπος θα έχει επιτέλους γίνει θεός, θα έχει φτιάξει και αυτός έναν ήλιο που θα παράγει τόση πολύ ενέργεια ώστε να έχουμε ξεχάσει σε 80-100 χρόνια εντελώς το ζήτημα αυτό.

Η επιθυμία των επιστημόνων είναι να λύσουν οριστικά και αμετάκλητα το ενεργειακό πρόβλημα, αξιοποιώντας την θερμοπυρηνική σύντηξη, ώστε ολόκληρη η ανθρωπότητα να συνεχίσει να αναπτύσει τον ενεργοβόρο πολιτισμό της. Έτσι ώστε το πολιτισμένο (sic) ζώο να συνεχίζει να μπορεί να εισβάλει σε όλο και περισσότερα φυσικά καταφύγια αγρίων ζώων, να χτίζει όλο και περισσότερα σπίτια, εργοστάσια, στάδια, και μαγαζιά, όλο και περισσότερους δρόμους.

Η θέση του αγριογούρουνου δεν είναι μέσα στα δάση με τις καστανιές, αλλά ταριχευμένο να φιλοτεχνεί την είσοδο των σπιτιών μας. Άλλωστε το βρώμικο, χαζό και ζημιάρικο αυτό ζώο εμποδίζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μας στους δρόμους και μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αυτοκινήτου μας, ακόμη και την δική μας ζωή άθελά του. Πολύ μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει ξεριζώνοντας τις καλιέργειές μας και τραυματίζοντας τα ήμερα (οικόσιτα) ζώα μας.

Έτσι το κοινό που έχουν ένα αγριογούρουνο και ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, είναι ο κίδυνος. Και τα δύο είναι επικύνδινα!

Μάλιστα, καταλάβετέ το, το αγριογούρουνο είναι πολύ πιο επικίνδυνο απο την πυρηνική σύντηξη, διότι ενώ αυτήν την έχουμε μελετήσει δεκαετίες τώρα, μπορούμε να την ελέγξουμε, να την σχεδιάσουμε, να τις πούμε ακριβώς πως θα λειτουργήσει, το αγριογούρουνο δεν το έχουμε γνωρίσει παρά μονάχα ως νόστιμο κρέας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως γίνεται να έχει την δική του βούληση, να επιδιώκει τις δικές του ανάγκες και να μην υπακούει μηχανικά και πειθήνια στις δικές μας!

4 σχόλια:

ΦΑΝΤΙ είπε...

reactor (επίτηδες το διάλαξες το όνομά σου, μήπως είσαι πυρηνικός φυσικός;)

καλά με τον αντιδραστήρα για πες μου όμως με τις καστανιές και τα αγριογούρουνα τι θα γίνει; Έχουν δικαίωμα να ζούν ελεύθερα και να μην αποτελούν αντικείμενο του ανθρώπινου ΣΠΟΡ ή όχι;

Γουφ είπε...

Μια και μιλάμε για γαλάτες, η σύγχρονη τεχνολογία είναι ο μαγικός ζωμός. Μπορούμε άνετα να σκοτώνουμε τα αγριογούρουνα κατά δεκάδες αφού είναι τελείως αδύναμα μπροστά μας (σαν άλλος Οβελίξ).
Το μόνο που φοβόμαστε είναι μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι (αφού το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν αστειεύεται). Όταν η αβάσταχτη ελαφρότητα της συνείδησης εμποδίζει στο να καταγράψουμε τι πραγματικά έχει νόημα και ενεργούμε με βάση την τυφλή επιθυμία και συμπλεγματικότητα του νου, που θεοποιεί την τεχνολογία, το βήμα για την αλαζονεία είναι το αμέσως επόμενο.

Το Blog σου είναι το πιο καλό που έχω δει μέχρι τώρα. Συγχαρητήρια

ΦΑΝΤΙ είπε...

Γουφ ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις συνεισφορές. Γιατί κολάς στο moderation αφού τα ανεβάζω τα σχόλια σχεδόν άμεσα ...

Ο αντίλογος που θέλω να κάνω στην πυρηνική σύντηξη είναι όχι εαν είναι λιγότερο ρυπογόνα απο την σχάση (μάλλον μας έχουν πείσει...) αλλά για το αν είναι λιγότερο επικύνδινη απο το αγριογούρουνο.

Θέλω να αναδείξω πόσο οξύμωρο είναι αυτό, δηλαδή να λέμε πως τα ζώα είναι πιο επικύνδινα απο την τεχνολογία μας και να σημειώσω πόσο υποτιμητικά σκεφτόμαστε γι αυτά.