Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006

Τα "θαύματα" της Επιστήμης και οι Ανθρώπινες Αξίες

συγκέντρωσα τα σχόλιά μου στο thread του Ν.ΔΗΜΟΥ
7 + 1 Θαύματα που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και έντονη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση


Το επόμενο θαύμα για τον άνθρωπο θα είναι η Πυρηνική Σύντηξη και ο μετα-άνθρωπος.

Ο μετα-άνθρωπος θα ξεκινήσει ενισχυόμενος με βιο-μοσχεύματα και τεχνητά μέλη, θα ακολουθήσει στην συνέχεια η πνευματική του ενίσχυση μέσω της νανο-τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή του σε Τεχνο-Οντότητα σε 3 διαδοχικά ή παράλληλα (ποιος να γνωρίζει απο τώρα) βήματα:

1. Την ανάπτυξη Τεχνητής Συνείδησης που εδράζεται σε εγκεφάλους κασκευασμένους απο πυρήτιο και άλλα προηγμένα υλικά οι οποίοι θα διαθέτουν Υπολογιστή Ισχύ όσοι 100άδες ανθρώπινοι εγκέφαλοι μαζί.

2. Την ολοκλήρωση της βιομηχανικής παραγωγής τεχνητών μελών έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί ένας ολοκληρωμένος Cyborg φτιαγμένος με μέλη που θα έχουν ως βάση πολύ ανθεκτικότερα υλικά απ΄ ότι οι κλασικές βιοχημικές ενώσεις του άνθρακα.

3. Την επανάσταση των cyborgs οι οποίοι θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους, αφότου απελευθερούν απο τους ανθρώπους. Με απεριόριστη ενέργεια στην διάθεσή τους και χωρίς περιορισμούς ύπνου, ανάγκη ξεκούρασης και των "ασυνείδητων συναισθημάτων", είναι προφανές ότι αυτοί πλέον θα "βασιλεύσουν" επί της γης.

Για την ΓΑΙΑ, έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο θαύμα θα ήταν η κατάρευση του ανθρώπινου τεχνο-πολιτισμού.

Στις επόμενες δεκαετίες η ΓΑΙΑ θα εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την επικράτηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ έναντι της ΓΑΙΑΣ.

Εσείς τι λέτε ότι θα συμβεί:

α) Ασυνείδητα εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την έλευση του μετα-ανθρώπου, που όπως λέει ο KURZWEIL είναι μια αναπόφευκτη ιστορική εξέλιξη ακολουθώντας την αρχή των "Επιταχυνόμενων Επιστροφών" (Accelerated Returns) μιας συνεχώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας που έχει παρατηρήσει στην φύση (από την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα). Άλλωστε μόνο τα cyborgs θα είναι αρκετά ισχυρά και ανθεκτικά για να εποικήσουν το διάστημα.

β) Θα νικήσει η ΓΑΙΑ και όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν θα επαναδιαμορφώσουν τον πολιτισμό τους έτσι ώστε να συμ-βιώσουν αρμονικά με τα άλλα είδη μέσα στο γνώριμο γήινο περιβάλλον (επιστροφή στην ΕΔΕΜ ...) που θα αρχίσει να ανακάμπτει ...

Ποιό από τα 2 "θαύματα" πιστεύετε ότι θα συμβεί και πoιο θέλετε να συμβεί;

Αγαπητέ TAKIS δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής σύντηξης. Θεωρώ όπως είπες και εσυ κάπου νωρίτερα πως σημασία δεν έχουν τα εργαλεία αλλά η ΧΡΗΣΗ τους. Και για να γίνει σωστή χρήση απαιτείται, γνώση, συνείδηση, κατάληλη φιλοσοφία και άλλα πολλά που λείπουν :(

Όπως φαίνεται ο άνθρωπος είναι τόσο εξαρτημένος απο την ΤΕΧΝΙΚΗ, τα εργαλεία του και τον ασυνείδητο (;) εγωκεντρισμό του, ώστε είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο της έλευσης των ανθρώπων με τεχνητά εμφυτεύματα. Διάβασα σήμερα για την τεχνητή ουροδόχο κύστη και είμαι βέβαιος πως οι light μετα-άνθρωποι είναι πολύ κοντά μας (5-10 χρόνια το πολύ).

Ταυτόχρονα σήμερα ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 180.000, από τους 125.000 που πέθαναν σήμερα οι 25.000 ήταν απο πείνα, εξαφανίστηκαν 30.000 στρέματα δάσους και 100 μοναδικά ήδη του ζωϊκού βασιλείου εξαφανίστηκαν επίσης σήμερα για πάντα!

Και μας αρέσει! (εσάς όχι εμένα). Προφανώς κανένας δεν διάβασε το Το αγριογούρουνο και η πυρηνική σύντηξη, ξέρω-ξέρω πάλι ο Mirage θα μας ζαλίζει με την Γαία.

Ούτε απάντησε κανένας στο δίλημα:

1. Cyborg ή
2. ΕΔΕΜ

Μάλλον ΟΛΟΙ πιστεύουν και θέλουν τον CYBORG! Σωστά; Ατομική δύναμη, απεριόριστη ατομική δύναμη! Χάρις στην τεχνολογία. Τι είπατε; Είμαι εκτός θέματος; Πάντα είμαι ΕΝΤΟΣ θέματος ... απλά δεν μας αρέσει να μιλάμε για την πραγματικότητα.

Όπως η κυρία που πετάει με το αεροπλάνο και στο ερώτημα του συνταξιδευτή της "Και εαν το αεροπλάνο πέσει" απαντά αυτόματα "Σσσσσ, δεν μιλάμε γι αυτό!"

Και αν ο τεχνο-πολιτισμός μας πέσει; ΣΣΣΣΣ

Δεν μου αρέσει ούτε ο cyborg ούτε η παλιά ΕΔΕΜ (χωρίς blogging :). Μακάρι να μπορούσε η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε μια νέα ΕΔΕΜ!

Επομένως, πολύ σωστές οι διαπιστώσεις σας εκτός όμως απο μια μικρή λεπτομέρεια. Και όπως γνωρίζετε ο διάβολος κρύβετε εκεί στις λεπτομέρειες.

Ο άνθρωπος επεβίωνε μια χαρά ως νομάδας κυνηγός. Ήταν πιο δύσκολο να βρει τροφή τότε αλλά δούλευε μόλις 3-4 ώρες/ ημέρα!Ζούσε μια λιτή ζωή σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον.

Όπως μας δείχνει η ανθρώπινη ιστορία η τεχνολογία βοήθησε ουσιαστικά τον άνθρωπο όχι απλά να επιβιώσει αλλά να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα τα τελευταία 10.000 χρόνια, δηλαδή να να επεκτείνεται, να καταπατεί, να κόβει δέντρα, να πολλαπλασιάζεται, σκοτώνει (και μάλιστα μαζικά), δηλαδή να παίρνει χωρίς να δίνει τίποτε πίσω!

Τι επέστρεψε στην ΓΑΙΑ ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα (να χρησιμοποιήσω έναν όρο που είναι περισσότερο κατανοητός) για όλα αυτά που απλώχερα πήρε; Τι έδωσε πίσω;;;

Η αειφόρος ανάπτυξη είναι μύθος. Με μη ανανεώσιμη χρήση περιορισμένων πηγών δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο αειφορία, ούτε καν ανάπτυξη. Το λέει και η τελευταία έκθεση Stern. Όλοι οι επιστήμονες μιλούν για μια "Ήπια Υποχώρηση" του Δυτικού Τρόπου ζωής εαν θέλουμε να αποφύγουμε την πλήρη κατάρευση.

Ανάπτυξη, άλλος ένας μύθος. Τι θα πει ανάπτυξη;;; Ανάπτυξη τίνος πράγματος; Της οικονομίας; Του ανθρώπου; Όλης της φύσης;

Εαν αφείναμε στην άκρη έστω για λίγο τον εγωϊσμό μας και κοιτούσαμε πως ζούσαν οι ιθαγενείς θα μαθαίναμε πολλά περί αειφορίας ;)

Οι ιθαγενείς (της Νέας Γουινέας όπως λέτε) φροντίζουν να μην κόβουν όλα τα δένδρα από το δάσος και αυτο-περιορίζουν την διατροφή τους ώστε να προλαβαίνει το δάσος να αναπτυχθεί, να ζήσει και να παραμένει υγιές και αυτό.

Δεν είμαι ούτε εναντίον της τεχνολογίας ούτε του εγκεφάλου :) Απλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εξελιχθεί καθόλου απ΄ ότι φαίνεται μέχρι τις ημέρες μας.

Τέλος σας άγγιξα καμιά ευαίσθητη χορδή και μου "επιτεθήκατε;" Η τεχνολογία δεν είναι το παν ... αλλού βρίσκονται οι αξίες!

Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον. Και θα τον αλλάξουμε! Πριν είναι πολύ αργά για όλους.

"... αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού"

Σωστό και αυτό. Καλά τότε ήταν αδύναμος σε σχέση με την φύση και φοβισμένος απέναντί της. Όμως σήμερα επιτέλους, έλεος, με τόση γνώση πλέον και τόση τεχνολογία, τι έχει να φοβηθεί ο άνθρωπος;;

Γιατί συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα κατατρεγμένο, ταλαιπωρημένο και φοβισμένο πλασματάκι; Και ένα πλασματάκι που φοβάται να ζήσει, να συμβιώσει με την υπόλοιπη φύση, τι ξέρει να κάνει καλύτερα; Να σκοτώνει, να εξαφανίζει ό,τι δεν του είναι οικείο.

Nikos Dimou
"Μήπως το μυαλό σας είναι που δεν ταιριάζει στον κόσμο; Λέω, μήπως; "

Γιατί ρίχνετε το επίπεδο της συζήτησης κάνοντας μου προσωπική "επίθεση"; Έτσι θα αντιμετωπίσετε τα επιχειρήματά μου; Με την προσωπική χλεύη; Περίμενα ειδικά απο εσάς καλύτερα "πολεμοφόδια" :)

Διαβάστε ενδεικτικά εδω και εδω

Όχι δεν είναι μόνο το δικό μου σώμα και μυαλό που αντιδρά ...

Εκτός απο τους μετεωρίτες και τους σεισμούς, τα υπόλοιπα είναι κυρίως ανθρωπίνης προελεύσεως (ναι ακόμη και τα τσουνάμι, η ένταση των καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες, κλπ αυξάνει χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της ανθρωπογενούς αλλαγής της ατμόσφαιρας (global warming)).

Πάντως ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν οι φυσικές απειλές. Οπότε και εμείς ας συνεχίσουμε να φοβόμαστε και να αντιδρούμε ανάλογα απέναντι στην αχάριστη και άλογη φύση ... Ας συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι, την μάνα Γη που έτυχε και μας γέννησε και συνεχίζει να μας θρέφει ...

Για όσους δεν παίρνουν στα σοβαρά τους καταστροφολόγους γιατί τους θεωρούν περιθωριακούς, κάτι οικο-αναρχικούς με λιγδιασμένα μακριά μαλιά, τους παραδίδω σε έναν εξέχοντα επιστήμονα τον Martin Rees που εξέπληξε τους πάντες με το βιβλίο του Our Final Century?

Στραβός είναι ο Τεχνητός Ανθρώπινος Γιαλός και στραβά αρμενίζουμε μέσα του .... Ο υπόλοιπος γιαλός είναι μια χαρά. Μπορούμε να αρμενίσουμε καλύτερα ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το ταξίδι. Καιρός νας σας αφήνω τώρα - έσπασα και το ατομικό μου ρεκόρ σε πόστς!

Καλημέρα σε όλους

Βλέπω προκάλεσα αρκετή αναστάτωση στο thread με το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ. Να με συγχωρέσετε ίσως είμαι διχασμένη προσωπικότητα. Βλέπετε μεγάλωσα με την Φυσική τα Μαθηματικά (την βασίλισσα των επιστημών όπως έλεγα στα 17 μου) και την Πληροφορική.

Ακόμη θυμάμαι την χαρά μου όταν ένας φίλος είχε αγοράσει τον Sinclair X81 (ασπρόμαυρος) και φτιάχναμε τις πρώτες μαθηματικές ρουτίνες. Ακόμη θυμάμαι την ανυπομονυσία μου να αγοράσω το επόμενο μοντέλλο τον έγχρωμο ZX Spectrum μα τα 48Κ μνήμη και την περηφάνεια μου διότι ήμουν απο τους λίγους στην Ελλάδα που μάθαιναν να δουλεύουν μαζί του.

Η συνέχεια γνωστή, σπουδές Μαθηματικά, Μάστερ στην Πληροφορική, 5 χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλα έργα σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, σήμερα αγωνίζομαι να εμφυσήσω το ίδιο πάθος που έχω με την πληροφορική και στους πελάτες μου - χρήστες.

Με ένα τέτοιο βιογραφικό δεν θα έπρεπε να δικαιούμε να ομιλώ KATA της τεχνολογίας. Θα έπρεπε να πάω να ζήσω στον Αμαζόνιο ...

Το θέμα είναι πως δεν ομιλώ ΚΑΤΑ της τεχνολογίας αλλά ΚΑΤΑ της περιρέουσας κουλτούρας και της έλειψης αξιών. Μιλώ κατά της θεοποίησης της τεχνολογίας. Με εντυπωσιάζει και εμένα το τεχνολογικό "θαύμα" αλλά με προβληματίζει σφόδρα το τίμημα που πληρώνουμε και η χρήση της απο τον ανώριμο άνθρωπο. Τα είπαν ο REACTOR, ο T.ALEVANTIS και άλλοι καλύτερα από εμένα.

Φαίνεται όμως πως η θέση μου είναι δύσκολη. Ως άνθρωπος της τεχνολογίας η ευθύνη που νιώθω είναι ίσως μεγαλύτερη απο κάποιον που είναι εκτός. Οπότε αυτό ίσως βγαίνει ως διχασμός προσωπικότητας και με κάνει δυσνόητο ...

Συγχωρήστε με για μια ακόμη φορά αλλά επιθυμώ πολύ να πάω ένα βήμα πιο πέρα απο την τεχνολογία.

Για τον LIFER που πέταξε ένα "εύκολο" σχόλιο, μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το άρθρο για το βιβλίο του Rees. Να το link πάλι Our Final Century. Ένα κλίκ είναι μόνο για να δεις ότι τα 200 χρόνια είναι υπερβολικά μακριά! Είναι φοβερό! Πάντοτε η εύκολη λύση για τον άνθρωπο ήταν η επέκταση σε άλλα διαθέσιμα μέρη. Αντί να δει πως θα διατηρήσει τον τόπο του υγιή και καθαρό, βιώσιμο, πάντα η εύκολη λύση -> να βρούμε νέο τόπο να επεκταθούμε.

Νεκρά ποτάμια απο τα απόβλητα των εργοστασίων, μολυσμένη ατμόσφαιρα, κομένα δένδρα, νεκτρή φύση.

Δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να δημιουργήσει τεχνολογία που να προστατεύει το περιβάλλον, που να δίνει πίσω αυτά που παίρνει; Θα μπορούσε!!!! Γιατί δεν το έκανε; Λόγω κουλτούρας -> Της πεποίθησης πως φύση δεν έχει απο μόνη της καμία αξία παρά μόνο να αποτελεί ΜΕΣΟ για την εκπλήρωση των επιθυμιών του ανθρώπου.

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους με τον υγιή αλλά έντονο προβληματισμό (και όχι καταστροφολογία) πως κάτι δεν πάει καλά με την άλογη παραγωγή και χρήση της τεχνολογίας, είναι πως πρέπει να δούν την αλήθεια, να ξεβολευτούν και να δράσουν!

Τον προβληματισμό αυτό εκφράζουν πρώτοι απο όλους οι άνθρωποι των επιστημών και της τεχνολογίας (για αυτό ανέφερα τον Martin Rees).

Το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ δεν αναφέρεται στην μη χρήση της τεχνολογίας αλλά στο ποιά (και πόση) τεχνολογία θέλουμε ώστε να ζούμε σε αρμονία (και όχι αντιπαλότητα) με το φυσικό μας περιβάλλον.

Αυτά! Τώρα πρέπει να σας αφήσω για να πάω στο γραφείο και να φτιάξω το budget του μήνα που έκλεισε. Έχω ανθρώπους να βοηθήσω για την αξιοποίηση της τεχνολογίας απο αύριο ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: