Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2007

Και αν βγούν αληθινοί;

Υπάρχουν διάφοροι, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης, που προσπαθούν τώρα τελευταία να μας καθυσηχάσουν... για το Οικολογικό πρόβλημα.

Μιλούν για Οικολογική Θεολογία και για τον τρόμο του Φοβοκηπίου που τάχα εσκεμένα προσπαθούν να σπείρουν κάποιοι ανάμεσά μας. Και είναι ανησυχητικά πολλοί αυτοί πλέον, από επιστήμονες της ατμόσφαιρας όπως ο Lovelock και ο δικός μας ο Ζερεφός, βιολόγοι όπως η Marguilis, πολιτικοί όπως ο Gore και οικονομολόγοι όπως ο Stern. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το Περιβάλλον στις πρώτες της προτεραιτότητες για τα επόμενα πενήντα χρόνια!

Αναρωτιόμαστε γιατί έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης, αγωνίζονται να μας πείσουν ότι επιστήμονες κύρους όπως οι Lovelock και Marquilis έχουν αλλαξοπιστήσει ... ; Σταμάτησαν λέει να προσκυνούν την Θεά Τεχνική και έχουν παραδώσει το ορθολογικό τους πνεύμα στην Θεά ΓΑΙΑ!

Υποτίθεται, πως είναι οι νέοι σκοταδιστές ενός σύγχρονου Οικολογικού Μεσσαίωνα που προαναγγέλουν, διοχετεύουν στοιχεία, δημοσιεύουν άρθρα και παραχωρούν συνεντεύξεις με μοναδικό τους στόχο ... να μας κατατρομάξουν! Όπως οι αρχιερείς του Μεσσαίωνα - πάντα όπως αντιλαμβάνονται τα λεγόμενά τους οι πιστοί της Τεχνικής - προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να μας επιβάλουν νέες μεταφυσικές οντότητες, νέες θεότητες και τελεολογικά διλήματα.

Όμως πως γίνεται να μιλάνε, άνθρωποι όπως ο Lovelock, για νέες θρησκείες όταν αναφέρονται στην ΓΑΙΑ και επομένως το ενδιαφέρον τους είναι ολόκληρη η ΦΥΣΗ; Οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν ολόκληρη την Φύση ώστε να σωθεί και ο άνθρωπος που είναι κύτταρό της. Η θρησκεία επιχειρεί να σώσει μόνο τον άνθρωπο και μάλιστα ... μετά-θάνατο! Αυτό και μόνο θα έπρεπε να τους πείσει ότι δεν υπάρχει τίποτε το θρησκευτικό στα λεγόμενά τους. Το αντίθετο του ανθρώπινου ατομισμού δεν μπορεί να είναι η θρησκεία, εφόσον και η ίδια δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά για την σωτηρία του ατόμου. Ούτε μιλάνε για την κατάργηση της τεχνολογίας αλλά την προσαρμογή της σε μια νέα κοσμο-αντίληψη ... που στο κέντρο της θα έχει ολόκληρη την φύση και όχι μόνο τον άνθρωπο και μάλιστα τον ιδιώτη με τα ιδιωτικά του συμφέροντα!

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως ο ανθρωποκεντρικά φιλελεύθερος κόσμος μας απειλείται για ακόμη μια φορά! Είχε απειληθεί ξανά το 1972, με την μελέτη "Τα όρια της ανάπτυξης" της Λέσχης της Ρώμης. Εκείνη την φορά οι "προφητείες" τους, όπως τουλάχιστον αποκαλεί την επιστημονική έκθεση ο αρθρογράφος, δεν βγήκαν αληθινές. Όμως οι τωρινές έχουν προκαλέσει πλέον το ενδιαφέρον ακόμη και των πολιτικών! Φυσικά δεν εννοούμε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών, εκείνοι όπως στα περισσότερα θέματα θα ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα τελευταίοι και καταιδρωμένοι! Και αν αυτήν την φορά βγούν αληθινοί Κε Μανδραβέλη;

Και αν τώρα βγούν αληθινοί;

Πόσες πιθανότητες πρέπει να δώσουμε σε όλους εκείνους τους "σκεπτικιστές" για να "κρατήσουν μεγαλύτερο καλάθι", για να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα με ενδιαφέρον και να υποστηρίξουν τις Οικολογικές φωνές;

Είναι, ας πούμε, μια πιθανότητα 10% να συμβεί ολοκληρωτική εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους μέσα στον τρέχοντα αιώνα μια αρκετά υψηλή πιθανότητα για να εγκαταλείψουμε όλοι εμείς οι ευκατάστατοι τον εγωκεντρικό καταναλωτισμό μας;

Ποιά είναι εκείνη η πιθανότητα που θα έκανε ακόμη και τον πιο δύστροπο σκεπτικιστή να πάρει τις "Κασσάνδρες" στα σοβαρά; Διότι αποτελεί διαστρέβλωση να μιλάμε για τελεολογικές ανακοινώσεις απο τους επιστήμονες! Όλοι αυτοί λένε με όλους τους τόνους, πως

Εαν δεν κάνουμε κάτι να αντιστρέψουμε την κατάσταση, τότε .....

Που βλέπετε κάτι το τελεολογικό σε αυτήν την λογική; Πρόκειται για μια επαγωγική και συμπερασματική λογική! Μια επαγωγική λογική μάλιστα που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται ένα σωρό επιστημονικά στοιχεία από πολλούς γνωστικούς κλάδους για να καταλείξει σε κάποια εναλλακτικά σενάρια! Σενάρια τα οποία εξαρτώνται απο πάρα πολλές παραμέτρους και φυσικά απο την δράση του ανθρώπου! Πρόκειται για επιστημονικές υποθέσεις οι οποίες, όπως όλες οι υποθέσεις, μπορεί να πραγματοποιηθούν, μπορεί και όχι.

Όμως οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια αυξάνουν, όσο δεν κάνουμε τίποτε, όσο δεν αλλάζει κάτι στην σκέψη μας, όσο δεν τροποποιείται δραστικά το πως αντιλαμβανόμαστε τον Κόσμο. Αυτό το νόημα έχει και ο συμβολισμός με το ρολόι της Ημέρας της Κρίσης.

Αν είναι κάτι πράγματι ανησυχητικό σε αυτά που λένε οι "καταστροφολόγοι" επιστήμονες, αυτό είναι το γεγονός ότι οι Περιβαντολογικές αλλαγές που συντελούνται "ύπουλα" εδω και μερικές εκατονταετίες, διαρκούν πολλά χρόνια.

Δηλαδή από την στιγμή που έχουν γίνει δεν ξε-γίνονται έτσι εύκολα από την μια στιγμή στην άλλη!

Αν μας έλεγαν πως η πιθανότητα να συμβεί μια ολοκληρωτική καταστροφή μέσα στην επόμενη δεκαετία αντί τα επόμενα 100 χρόνια, ήταν μόλις 0,01 %, θα ήταν αυτή η πιθανότητα αρκετή για να μας κινητοποιήσει;

Προφανώς δεν θα ήταν για μερικούς, μάλλον για τους περισσότερους, όπως δεν ήταν εκεί πίσω το 1972 με την έκθεση των "Σοφών". Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιά είναι ακριβώς αυτή η πιθανότητα!

Η σχιζοφρένια της εποχής μας, είναι πως κάποιοι είναι ικανοί να κινητοποιήσουν ολόκληρη την πολεμική τους μηχανή για έναν και μόνο άνθρωπο αρκεί η πιθανότητα να τον βρούν ζωντανό μέσα στον επόμενο μήνα να είναι απλώς μη μηδενική! Τέτοια αξία προσδίδουν σε έναν και μόνο άνθρωπο!

Αλλά για να κινητοποιηθούν ώστε να σώσουν ολόκληρο το ανθρώπινο είδος η πιθανότητα αυτή θα πρέπει να είναι πάνω από 50%! Θα πρέπει οι επιστήμονες να έρθουν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και μάλιστα να έχουν κάνει και πειράματα πρωτύτερα για να μπορούν να αποδείξουν τις θεωρίες τους! Λες και έχουμε περιθώρια να καταστρέψουμε τον πλανήτη ολοσχερώς πολλές φορές ...

Τι είναι αυτό που ενοχλεί ανθρώπους τεχνοκράτες και φιλελεύθερους όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης; Είναι μήπως η εκτίμηση των πιθανοτήτων η οποία δείχνει να γέρνει εις βάρος μας; Μάλλον Όχι. Εαν ήταν μόνο αυτό θα κινητοποιούνταν με θετικό τρόπο. Μήπως είναι το θρησκευτικό άρωμα και ο τελεολογικός χαρακτήρας; Εξηγήσαμε παραπάνω γιατί δεν μπορεί να υφίσταται παρά μόνο στην φαντασία μας.

Η ενόχλησή τους φαίνεται να προέρχεται περισσότερο απο το γεγονός πως αμφισβητούνται τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του Δυτικού πολιτισμού που γεννήθηκαν με την Αναγέννηση, η Τεχνική και ο Ιδιώτης άνθρωπος!

Ίσως για πρώτη φορά να απειλείται τόσο δραματικά ο Πολιτισμικός Φακός όλων των Δυτικών Κοινωνιών και οι μύθοι της "ανάπτυξης" και της "ευημερίας" των αστικών κοινωνιών της εποχής μας. Μιας εποχής όπου ευημερούν κυρίως οι αριθμοί, τα Μαθηματικά και οι κάθε λογής Μηχανές.

Εαν χρησιμοποιούσαμε τους πολιτισμικούς φακούς πιο "environmentally friendly" κοινωνιών ίσως να βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά. Οι φιλελεύθεροι τεχνοκάτες δεν έχουν τρομοκρατηθεί τόσο από την τελεολογική διάσταστη της ολικής καταστροφής (η οποία απο πουθενά δεν συμπεραίνεται ως αποστολή της ΓΑΙΑΣ) αλλά απο την απειλούμενη κατάρευση της υπόσχεσης της ΤΕΧΝΙΚΗΣ και του Δυτικού φιλελευθερισμού για "ΥΛΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ για όλους".

Αυτό που έχει τρομάξει τους φιλελεύθερους τεχνοκράτες, είναι το ότι οι σημερινοί επιστήμονες χρησιμοποιούν εκτός απο τον αναλυτικό κατακερματισμό (reductionism) του Καρτέσιου, πιο σύγχρονα εννοιολογικά παραδείγματα όπως η ανάδυση, τα κυβερνητικά - πολύπλοκα συστήματα και ο ολισμός.

... Άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν και τα ερωτήματα! Δεν προσπαθούμε σήμερα να ξεφύγουμε απο την πνευματική γκιλοτίνα της Θρησκευτικής εξουσίας του Μεσαίωνα πάνω στους ιδιώτες αστούς, αλλά απο την πνιγερή και ψυχρή γλυκύτητα της ΤΕΧΝΙΚΗΣ που έχει ισοπεδώσει το φυσικό περιβάλλον!

Τελικά μάλλον σήμερα ζούμε έναν ιδιότυπο Μεσσαίωνα του πνεύματος, όπου ο "ψυχρός" ατομοκεντρικός ορθολογισμός που ξεπήδησε απο τις αστικές τάξεις της Αναγέννησης , έχει πλέον αποκτήσει και εκείνος το αλάθητο του Πάππα!

Ο Lovelock και οι υπόλοιποι μιλούν με επιστημονικά στοιχεία, είναι ορθολογιστές, απλά χρησιμοπούν έναν πιο "θερμό", σύγχρονο ορθολογισμό, έναν ορθολογισμό που εστιάζει στο σύνολο, στην ομάδα, στην ΖΩΗ συνολικά (ΓΑΙΑ) παρά στον άνθρωπο και μάλιστα στον ιδιώτη!

Αυτό φυσικά θα ενοχλήσει όλους εκείνους που βλέπουν το τυράκι όλων εκείνων των καλών (πράγματι) που έφερε μέχρι σήμερα αυτή η ΕΚΔΟΣΗ του ορθολογισμού, αλλά δεν βλέπουν την φάκα! Διότι θα μας πουν κάποιοι, πως η Τεχνική μείωσε τον κίνδυνο απο τις επειδημικές ασθένεις, οι φαρμακο-βιομηχανίες αύξησαν το προσδόκιμο ζωής, τα fast-foods ταϊζουν οικονομικά και μαζικά εκατομύρια ανθρώπους!

Μάλιστα! Δεν θα μας πουν όμως ότι οι επιδημικές ασθένειες είχαν ήδη επιδηνωθεί εξαιτίας της αστικοποίησης και της Τεχνικής και πως ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου είχε ήδη μειωθεί με την έλευση της γεωργίας και των πόλεων εδω και 10.000 χρόνια.

Αλλά αυτός είναι ο τρόπος της σημερινής ΤΕΧΝΙΚΗΣ, πρώτα δημιουργεί η ίδια ένα πρόβλημα και μετά πάει να το λύσει πάλι με την Τεχνική μακριά απο την Φύση ... δημιουργώντας ένα νεώτερο!

Η Οικολογική Φιλοσοφία, ο Οικολογικός Ορθολογισμός δεν συμβαδίζει με τις τρέχουσες προκαταλήψεις μας και τον Πολιτισμικό Φακό των Δυτικών κοινωνιών. Όσο δεν αλλάζουμε τον Τεχνοκρατικό Ορθολογισμό μας τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητές μας για αυτο-καταστροφή και δυστυχία. Και μην πει κάποιος πως αυτή η πρόταση είναι τελεολογική, γιατί τότε στην πραγματικότητα εκείνος θα είναι ο σκοταδιστής που δεν βλέπει την νέα πραγματικότητα που συντελείται γύρω του, αλλά πιστεύει δογματικά στην σωτηρία της Τεχνικής!

10 σχόλια:

ange-ta είπε...

Good morning mirage,
Ego prosopika den vlepo kanena apolitos rationalismo. O anthrops, para tis exeretikes dianoitikes tou ikanotites, parameni ena kouto on, pou den vlepi mprosta tou. Ine mia discrepance tis exelixis
mas. I technologia aneptichtike grigorotera apo tin alithini noisi ke inteligencia.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Καλημέρα. Χμμ, αυτήν την άποψη παραδόξως υποστηρίζουν και κάποιοι τεχνοκράτες!

Μάλιστα ο Kurtzweil (ένας απο τους extreme) θεωρεί πως η πρόοδος είναι γεωμετρική και πως το επόμενο άλμα της εξέλιξης (που έκανε κάποτε ο Homo Sapiens) θα γίνει απο τις Έξυπνες Μηχανές και μάλιστα λέει σύντομα ... Το ονομάζει Singularity ...

Εμένα ΑΥΤΟ μου ακούγεται πιο τελεολογικό παρά τα λεγόμενα του Lovelock για την ΓΑΙΑ ;)

ange-ta είπε...

den to xero ton Kurtzweil. O Asimof omos eline ta kinonika provlimata me tis michanes ke ta robot. Endiaferon poli afto pou les, den theoro ton eafto mou technokrati, aplos leo oti o homo sapiens tha exafanisti ke to epomeno eidos tha echi sillogiki sinidisi, opos leei o lovlock tora oti iparchi mia gea pou autorithmizetai, etsi o homo epomenos, tha echi sillogiki sinidisi, ke den tha bori na dra atomistika ke memonomena.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ενδιαφέρουσα σκέψη Angeta. Να είναι άραγε αυτός ο Homo Philosophicus, o Homo Authentic ή o Homo Naturalis ?

ange-ta είπε...

o symbiotikos anthropos, homo symbiotikus?

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ναι, Ναι, Homo Simbioticus!

ange-ta είπε...

Καλησπέρα Mirage,
Εχω λινκάρει αυτό το πόστ στο δικό μου νέο. Ελπίζω να το διαβάσουν όσο γίνεται περισσότεροι

Stathis είπε...

Ενδιαφέρον post. Είδα και την παρέμβασή σου στο rooster.Ελπίζω να το διαβάσει πολύς κόσμος.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ευχαριστώ Στάθη, πραγματικά απορώ για τα κίνητρα κάποιων ανθρώπων ... τουλάχιστον γνωρίζω τα δικά μου, δεν είναι πολιτικά.

Stathis είπε...

Να σου πω. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν χωράνε πολιτικές σκοπιμότητες. Γενικά είμαι υπέρ της πολιτικής.
Τώρα κάποιοι άλλοι, προσπαθούν να τα χωρέσουν όλα στην ιδεολογία τους. Και πάντα θα βρίσκουν κάποιες "έρευνες" που να τους βολεύουν.