Κυριακή, Ιουλίου 22, 2007

Διάφθορη Μετριότητα

Οι Έλληνες έχουμε μεγάλες απαιτήσεις
Αλλά Όχι Αίσθηση των Υποχρεώσεών μας


Σταμάτης ΚΡΙΜΙΖΗΣ


Ομολογώ πως συγκινήθηκα με την σκέψη ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους, πολύ διακεκριμένους, αλλά και σεμνούς έλληνες επιστήμονες. Για το ποιός είναι ο Κος Κριμιζής το καλύτερο link που μπόρεσα να βρω είναι το παρακάτω:

http://www.mlahanas.de/Greeks/new/Krimigis.htm

Αναδημοσιεύω τα σημαντικότερα σχόλια απο την συνέντευξη που πήρε απο τον Σταμάτη Κριμιζή, η Κα Άννα Γριμάνη, για λογαριασμό του "Κ" της Κυριακάτικης Καθημερινής στις 22/07/2007.

Η διαφθορά έχει διαβρώσει την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Με πειράζει η ανεκτικότητα που υπάρχει και το γεγονός ότι αυτή θεωρείται μια "φυσική" κατάσταση, ενώ εκτός των άλλων, είναι η χειρότερη τροχοπέδη στην πρόοδο. Τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη χρησιμοποιούν τον ευφημισμό "διαπλοκή" που είναι μια διαφορετική έννοια, όμως καλύπτει έντεχνα την αποφυγή της αληθινής έννοιας, δηλαδή της διαφθοράς που πρέπει να εξαλειφθεί με εφαρμογή νόμων, αλλά ποιός θα το κάνει;

Ο Έλληνας σήμερα είτε στην υπέροχη εκδοχή του είτε σε άλλη, θεωρεί ότι ο κόσμος όλος, κατά κάποιο τρόπο, του χρωστάει κάτι: Μια καλή ζωή, μια ευτυχή ύπαρξη, δίχως όμως ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι έχει την υποχρεώση να δουλέψει και να την κερδίσει. Βασίζεται στην ιστορική του κληρονομιά ... η άποψή του ενέχει έπαρση!

Ο Κος Κριμιζής, ο εξαίρετος αυτός επιστημόνας, αυτοδημιούργητος, όντας καταξιωμένος σε εξωτερικό και εσωτερικό, χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτική προϊστορία, μπορεί να λέει τα πράγματα όπως είναι. Ο Κος Κριμιζής, υπηρετώντας ολόκληρη την ζωή του, την επιστήμη, δηλαδή την εφαρμόσιμη αλήθεια, έχει παιδευθεί στο να αναζητεί αλήθειες. Έτσι μπορεί να τις ανακαλύπτει και να τις αποκαλύπτει χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κανένα δόλο, αλλά με την αγνή εκείνη πρόθεση που μόνο ένας "χορτασμένος" και πλήρης εσωτερικά άνθρωπος μπορεί να κάνει ... αλήθειες που όπως όλες οι αλήθειες πονάνε!

Παρατηρεί πως ο έλληνας αρέσκεται να μιλά μονάχα για την διαπλοκή, δηλαδή για εκείνη την διαφθορά που εμπεριέχει οικονομική συναλλαγή. Ο νεοέλληνας προσπαθεί να καλύψει ολόκληρη την διαφθορά πίσω από μια υποκατηγορία της. Γιατί το κάνει; Μήπως η αποκλειστκή ενασχόληση με την οικονομική διάσταση της διαφθοράς, απλά επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ενδιαφέρον του για το χρήμα; Μήπως μιλώντας μόνο για την διαπλοκή, τα ΜΜΕ και το σύνολο των ελλήνων, το κάνουν γιατί δεν θέλουν ή ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν την έκταση του πραγματικού προβλήματος που είναι η διαφθορά;

Ίσως μερικοί να μην καταλάβουν, με τον διαχωρισμό που κάνει ο Κος Κριμιζής, τι ακριβώς εννοεί. Όσοι έχουν το κουράγιο να διαβάσουν ένα παλαιότερο αλλά μακροσκελές άρθρο μου για την Διαφθορά, εκτιμώ πως θα κατανοήσουν πολύ περισσότερα.

Βλέπετε η διαφθορά σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει κάθε μέλος μιας κοινωνίας από την θέση του σε αυτήν. Κάποιοι έχουν τον ρόλο του φίλου, κάποιοι άλλοι του γονιού, του συζύγου, του περιπτερά, του εργάτη, του καταστηματάρχη, του ιδιοκτήτη, του ενοικιαστή, του δικηγόρου, του γιατρού, του λογιστή, του πωλητή, του μηχανογράφου, του δντος συμβούλου, του επιχειρηματία, του δημοσιογράφου, του επιστήμονα και κάποιοι ακόμη του αστυνομικού, του πυροσβέστη, του δασικού υπαλλήλου, του εφοριακού, του δημάρχου, του κοινοτάρχη, του πολιτικού, του υπουργού, του πρωθυπουργού ....

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι .... δηλαδή όλοι εμείς κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, πρέπει να ενεργούμε με βάση ηθικούς κανόνες, που προσδιορίζονται απο τον ρόλο μας.

Μαζί με τον ρόλο αναλαμβάνουμε εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις!

Οι υποχρεώσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο του ρόλου ... Στην συνέχεια ο Κος Κριμιζής μας εξηγεί την προέλευση αυτής της "Αβάσταχτης Ελαφρότητας" του νεοέλληνα ως προς τις υποχρεώσεις του.

Είναι η εθνική έπαρση, μια έπαρση που στηρίζεται λανθασμένα στην βαριά ιστορική κληρονομιά που άφησαν σε μας τους νεώτερους οι αρχαίοι έλληνες ... Μιά έπαρση που τυφλώνει τον νεοέλληνα ο οποίος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας, ιδιαίτερα κατά την "χρυσή εποχή" του Περικλή, διέπρεψαν όχι εξαιτίας κάποιας "θείας πρόνοιας" ή τύχης, αλλά επειδή είχαν ως


Εθνική τους Αξία μια και μόνο: Την Αριστεία! (προσοχή όχι την Αριστέα του γείτονα ...)

Στην συνέχεια, στην σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη, διαβάζουμε τι είναι αυτό που βρίσκεται στην ρίζα της διαφθοράς και γιατί οι έλληνες αποφεύγουν να μιλούν απευθείας γι αυτήν.

Το μειονέκτημα είναι η επιδημία της μετριότητας. Όλοι είμαστε ίσοι. Και δεν εννοώ κοινωνικά ή σε επίπεδο δικαιωμάτων, αλλά στο τι μπορεί κάθε έλληνας να προσφέρει στην χώρα του. Η απόκτηση κάποιου διπλώματος τρίτης κατηγορίας για να εξασφαλιστεί μια θέση στο Δημόσιο εγγυάται την παρακμή της χώρας. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλες απαιτήσεις αλλά όχι αίσθηση των υποχρεώσεών μας.
Έχουμε αξιόλογους ανθρώπους που ατομικά παράγουν πολιτισμό, ιδικά στην αλλοδαπή, αλλά η ελληνική κοινωνία φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με την κατανάλωση και την καλοπέραση, δεν δείχνει να προβληματίζεται για το μέλλον της και την ταυτότητάς της.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα λοιπόν της Διαφθοράς είναι η μετριότητα. Μετριότητα και διαφθορά πάνε μαζι! Αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια, αυτός είναι ο σοβαρότερος λόγος που οι νεοέλληνες δεν μιλούν απευθείας για την διαφθορά. Μια διαφθορά που, όπως η μετριότητα, διαπερνά όλα τα "κοινωνικά στρώματα", μια περιρέουσα διαφθορά - όπως την είχα χαρακτηρίσει στο σχετικό άρθρο μου - μια ηθική παρακμή, μια ηθική μετριότητα που διαχέεται και επιβιώνει παντού σαν την πανούκλα.

Όχι δεν μιλάει ο Κος Κριμιζής για την ύπαρξη των μετρίων, δηλαδή κάποιων ανθρώπων οι οποίοι κάνουν χειρότερα την δουλειά τους από κάποιους άλλους. Αυτό είναι νομοτελειακό. Πάντοτε και παντού, υπήρχαν και θα υπάρχουν ικανοί άνθρωποι σε αυτό που κάνουν και κάποιοι άλλοι ικανότεροι. Ούτε αναφέρεται στην εγγενή ισότητα των ανθρώπων, δηλαδή στο ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα, πως έχουν δηλαδή την ίδια εγγενή αξία. Αυτό όχι μόνο δεν το αμφισβητεί κανείς αλλά αντιθέτως θα λέγαμε το απαιτεί. Ότι δηλαδή κάθε Έλληνας που γεννιέται έχει ίσα δικαιώματα συμμετοχής στην Άριστη Ζωή, δικαίωμα συμμετοχής στην επίτευξη!

Όταν ο Κος Κριμιζής αναφέρεται στην ισότητα ως εκδήλωση της μετριότητας εννοεί την

Ισότητα ως πρόφαση της Συλλογικής Μετριότητας

Εννοεί μια θεώρηση της ζωής υπο το πρίσμα μας επιγενούς ισότητας - ισοπέδωσης. Εννοεί την μετριότητα εκείνη που στο όνομα της ισότητας προωθεί την ευτέλεια, το βόλεμα, την μαγκιά, το ατομικό "συμφέρον", το εύκολο κέρδος, την κατανάλωση, την κουτοπονηριά, το ρήξιμο του άλλου, το ψέμα, δηλαδή εννοεί

την πολιτική επικράτηση των μετρίων και της μετριότητας

Προσοχή ο προσδιοριστικός τόνος έχει μπει στην λέξη πολιτική. Είναι επόμενο η επικράτηση της μετριότητας να είναι πολιτική, εφόσον η πολιτική χρησιμοποιείται ως μέσο για την επικράτηση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας πολιτών έναντι των υπολοίπων. Γι αυτό και οι πολλοί μέτριοι επικρατούν των λίγων ικανών. Είναι η πλειοψηφία!
Το διακύβευγμα της ελληνικής πραγματικότητας είναι κατά πόσον η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συνειδητοποιηθεί και θα απαιτήσει την Αξιοσύνη ως Εθνικό όραμα και προορισμό!

Με ενθουσίασε που επιτέλους διαβάζω ένα συγκροτημένο κείμενο για την διασύνδεση διαφθοράς και μετριότητας. Με συγκίνηση βλέπω να δημοσιοποιούνται προσωπικές σκέψεις που είχα προσπαθήσει να εκφράσω παλιότερα μέσα από την Καθημερινή. Τους είχα κοινοποιήσει τότε άρθρο που είχα στείλει σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με τον τίτλο Αξιοσύνη και Διαφθορά!

Επιτέλους, ένα επώνυμος έλληνας μιλά στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων, με αισιόδοξο, δυναμικό και καθαρό λόγο:

Θα έχουμε "φθάσει" όταν άλλες χώρες αρχίσουν να αντιγράφουν το σύγχρονο "ελληνικό μοντέλλο"! Δεν γίνεται να μεγαλώνει μια νεα γεννιά - θεατής στις προόδους που γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο.

Να γνωρίζετε, αξιότιμε Κε Κριμιζή, πως υπάρχουν νεοέλληνες που σκέφτονται όπως εσείς. Είναι λίγοι και απομονωμένοι αυτήν την στιγμή. Αγωνίζονται μόνοι τους και είναι ανώνυμοι. Είναι επιστήμονες με εξειδικευμένη γνώση που τους αγνοεί επιδηκτικά το πολιτικό κατεστημένο (π.χ βλέπε σχετικά ένα εξαιρετικό άρθρο για τις πυρκαϊές και τις αναδασώσεις) κάνοντας αυτό που τους λέει η πλειοψηφία. Είναι άγνωστοι διανοούμενοι που δεν "πουλάνε". Είναι απλοί πολίτες που έχουν συχαθεί την Πολιτική και ονειρεύονται μια Υπερ-Πολιτική, Πράσινη, Πολιτισμική Επανάσταση ... Ο καιρός θα δείξει και η ιστορία θα δικαιώσει.

3 σχόλια:

ellinida είπε...

Τρεις ευχές

Nα είχαμε και άλλους τέτοιους Ελληνες.
Να είχαν μεγαλύτερη προβολή εκείνοι και όχι τα γελοία πρότυπα της εποχής.
Να άλλαζε κάτι επιτέλους στην Ελλάδα.

Να είσαι καλά που το ανέβασες.
Καλημέρα

ΦΑΝΤΙ είπε...

Καλημέρα Ellinida,

μακάρι να αλλάξει κάτι. Για να είναι ουσιαστική η αλλαγή όμως θα πρέπει να είναι μαζική, κάτι που δεν βλέπω να γίνεται άμεσα, λόγω αδράνειας ... η αδράνεια της συνήθειας σε σκέψεις και πράξεις. Θα συνεχισω πάντως να ανεβάζω ό,τι ποιοικότερο μπορώ στα blogs μου.

Ανώνυμος είπε...

πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αρρώστια; πώς όταν σαρώνει τούτη τη χώρα από άκρη σε άκρη, κατακορύφως και οριζοντίως;πώς όταν την κουβαλάμε και οι ίδιοι;
αυτό είναι το διακύβευμα, το μόνο διακύβευμα αυτής της χώρας και των πολιτών της - το χρέος του να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, μπας και γλιτώσουν οι γενιές που έρχονται...τεσπα
(εξαιρετικό το ποστ που ανέβασες)