Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2012

Μαζί με τα υπόλοιπα έρχεται και το PEAK OIL

Τρόϊκα, ΕΕ και Ελληνική κυβέρνηση είναι αποροφημένοι (πλεόν - επιτέλους) με το κούρεμα - αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σχεδιάζουν την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων με ορίζοντα τριακονταετίας μαθαίνω.

Φαντάζομαι ότι θα έχουν, τουλάχιστον οι δανειστές μας - ειδικοί εμπειρογνώμονες - και κάποιο συνοδευτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας ... Λέτε; Πούντο και μας το κρύβουν ;!

Πάντως οποιοδήποτε σχέδιο και για οποιαδήποτε οικονομία θα πρέπει να λάβει υπόψη του το PEAK OIL !

Πρόσφατη (2009) μελέτη από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ PEAK OIL να συμβεί περίπου το 2016 ! Ύστερα θα συμβεί αυτό που αποκαλούν ένα "2017 drop-off.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τους, η εικόνα δεν θα αλλάξει σημαντικά εαν υποτεθεί ότι η Μέση Ανατολή αυξάνει κι άλλο την παραγωγή της για να αντισταθμίσει την γενική μείωση. Η παραγωγή θα αυξηθεί προσωρίνα ΑΛΛΑ ύστερα θα πέσει ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΟΜΑ. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο μια και η αναθρωπότητα δεν θα έχει αντιληφθεί την ανάγκη μετάβασης στην ΜΕΤΑ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (After Peak Oil) εποχή !

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιμετωπιστεί η μειωμένη διάθεση του σημαντικότερου και πιο βολικού ενεργειακού αγαθού με πληθώρα άλλων προϊόντων (λιπαντικά, λάστιχο, άσφαλτος, λιπάσματα, κλπ). Υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις επιλογές::

1. Αντικατάσταση του Πετρελαίου με άλλο υλικό (ισότιμα πλούσιο και άφθονο) κάτι που ανοίγει ΕΠΙΤΑΚΤΑ πλέον την συζήτηση των εναλλακτικών πηγών και των χαρακτηριστικών τους γνωρισμάτων.

2. Βελτίωση του Ενεργειακού "αποτυπώματος" που σημαίνει ουσιαστικά ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ συντελεστή Ενέργεια/ Μονάδα ΑΕΠ ώστε να καλυφθεί η μείωση .

3. Μείωση του ΑΕΠ αντίστοιχη της μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου.

Οι αλλαγές των επιλογών 1 & 2 θα πρέπει να "τρέξουν" με ρυθμός αντίστοιχο της ΚΑΘΟΔΟΥ της παραγωγής πετρελαίου από την Κορύφωσή της το 2016 (περίπου 1,5% ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ).

Όλες οι παραπάνω επιλογές θα έχουν ως συνέπεια την ΑΥΞΗΣΗ του ιδιωτικού και δημόσιου ΧΡΕΟΥΣ, με μοναδική διαφορά την αιτία της. Στις επιλογές 1 & 2 το μελλοντικό χρέος θα αυξηθεί εξαιτίας της τωρινής χρηματοδότησης του μελλοντικού επιπλέον ΑΕΠ που θα απαιτηθεί για να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις, ενώ στην 3η επιλογή η αύξηση θα προέρθει ουσιαστικά από την αδυναμία αποπληρωμής του υπάρχοντος χρέους εξαιτίας της μελλοντικής μείωσης του ΑΕΠ.

Τα έχουν σκεφτεί αυτά οι δανειστές και οι εγχώριοι "σχεδιαστές" ;

Πηγή: http://crudeoilpeak.info/australian-peaky-leaks-goes-mainstream 

Δεν υπάρχουν σχόλια: