Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2012

Τι δεν είναι Αυτονομία

Τελικά η Ιστορία δεν διδάσκει, εμάς τους νεοΈλληνες τουλάχιστον. Ούτε οι ελάχιστες υγιείς φωνές, τα πιο φωτισμένα ελληνικά πνεύματα, έγιναν κατανοητά.

Αντιγράφω από το βιβλίο "Σοσιαλισμός και Κοινοτισμός". Κ. Δ. Καραβίδας, 1930 (ζητώ συγνώμη για το μονοτονικό)

"Όλος ο σημερινός πολιτισμός είναι καπιταλιστικός, δηλαδή το κάθε τι εις το οποίον ο πολιτισμός αυτός εμφανίζεται είνε ενσάρκωσι και δημιούργημα του καπιταλιστικού κεφαλαίου. Δεν μπορεί κατά ταύτα να παρίσταται ως πολιτισμένη - κατά την σημερινή βεβαίως έννοια - η χώρα που δεν έχει καπιταλιστικά κεφάλαια και μάλιστα γηγενή κι όχι δανεικά. Το αντίθετο είνε διακωμώδησις και γελοιοποίησις, είνε συγχρόνως και κίνδυνος υποδουλώσεως"

"Δεν υπάρχει όμως κανείς κανείς λόγος να γελοιοποιήται, αφού με λίγο μυαλό ημπορεί να εύρη τον δικό της δρόμο απάνω στης δικές της γεωοικονομικές βάσεις και στης δικές της πρώτες ύλες, το δικό της είδος ζώης και τον δικό της πολιτισμό"

"Δεν μπορεί σε μια χώρα, επωφελώς δι αυτήν, να προηγηθεί η διάδοσις αυτών των καπιταλιστικών μορφών οργανώσεως της οικονομίας προ της δημιουργίας του βασικού παράγοντας, δηλαδή του κεφαλαίου, το οποίον άλλως πουθενά δεν έκαμε την πρώτη μαγιά του με δανεικά αλλά με υπερεργασία, με περιπετειώδεις κινδύνους και με εύστοχη κεφαλαιοποίησι. Κι αυτό είνε γεγονός που μπορεί κανείς να το διαπιστώση και στην σημερινή προσπάθεια της Ρωσσίας που δημιουργεί γοργά το κεφάλαιά της με πρωτοφανείς θυσίες του λαού της."

"Το να ζήτε μέσα σε μια καπιταλιστική αλλά και σοσιαλιστική επίσης ψευδαίσθησι, να πυκνώνετε εδω μεγάλες παρασιτικές πολιτείες (σημ. δική μου: εννοεί τις πόλεις) που τίποτε δεν δημιουργούν, που αντίθετα δια μέσου εκμαυλιστικών τραπεζικών οργανισμών, πλασάρουν μέσα στης καθυστερημένες γεωργικές χώρες μας, ξένα συμφέροντα και ξένα βιομηχανικά προϊόντα, εξ άλλου το να κάνετε δάνεια στο βρόντο και συγχρόνως το να μαζεύετε το κομπόδεμα του λαού με παραπλανητικούς τόκους καταθέσεων και να αρπάζετε δια της φορολογίας το χρήμα των παραγωγών και να το δίνετε για να το διαχειρισθούν, ως ικανότεροι τάχα, αυτοί που δεν παράγουν τίποτα, που ιδέα δεν έχουν ούτε από χωρική αλλ΄ ούτε και από καπιταλιστική (πολύ λιγότερο) παραγωγή, αυτό είναι κάτι εις το οποίον έχομε και παραέχομε ν΄ αντιτάξωμε αποφασιστικές κι αμείλικτες αντιρρήσεις"

Δεν υπάρχουν σχόλια: