Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

Οι ηθικοί αυτουργοί

του σημερινού αδιεξόδου και του κέντρου της Αθήνας που καίγεται για ακόμη μια φορά, είναι προφανώς το πολιτικό και το δημοσιογραφικό σύστημα.

Είναι ο ηθικός αυτουργός με την εμμονή στην οικονομική τρομολαγνία, είτε μνημονιακή είτε αντί.

Ο κατακερματισμός των νοηματοδοτήσεων, η πτώχευση της αφήγησης "ποιός είμαι, από που έρχομαι και που πάω, γιατί ζω κι εργάζομαι" δεν αντιμετωπίζονται με οικονομικές αναλύσεις !! Ούτε καλύπτεται το δικό τους έλλειμμα με δανεικά χρήματα !

Δεν εμπνέουν αυτά την ψυχή ενός λαού (ακόμη κι αν ο ίδιος πίστευε το αντίθετο) αλλά μονάχα η ΝΕΑ αφήγηση ενός τρόπου ζωής που να εμπνέει ... δεν αλλάζει το νόημα της ζωής κάποιου που το είχε εναποθέσει σ ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης, με τεχνοκρατικούς όρους, αλλά με μια αφήγηση του πως θα είναι η ζωή του τα επόμενα χρόνια και γιατί αξίζει να το επιθυμήσει ... Ο άνθρωπος είναι ικανός να πεινάσει, να ζήσει ασκητικά, ακόμη και να δώσει την ζωή του όταν κατανοήσει και πιστέψει ότι συμμετέχει σε κάτι μεγάλο, κάτι που αξίζει και που τον υπερβαίνει.

Οι ωμές τεχνοκρατικές περιγραφές όσο ωμές κι αν είναι, δεν προσφέρουν νοήματα ζωής, εισπράττονται μονάχα ως άλογες απειλές και προκαλούν εξίσου άλογες αντιδράσεις !!

1 σχόλιο:

ange-ta είπε...

Παρατηρήσεις του σήμερα από άλλον πλανήτη.

Πολύ στωϊκή η άποψή σου. Και προφανώς σωστή!